Uit een recent onderzoek blijkt dat 95% van de Spaanse jongeren het lastig vindt om een duurzame levensstijl aan te nemen. Desondanks geeft 86,8% aan zich ernstig zorgen te maken over het milieu.
Dit onderzoek, uitgevoerd door het Centro Reina Sofía de Fad Juventud en de Fundación Pfizer, toont aan dat de jongeren zowel persoonlijke als maatschappelijke belemmeringen ervaren in hun streven naar duurzaamheid.
Ernstige zorgen over het milieu
Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 1.200 jongeren tussen de 15 en 29 jaar. Het laat zien dat de zorgen over het milieu een van de grootste prioriteiten zijn onder jongeren. Vooral vrouwen met een universitaire achtergrond die nog studeren, en die direct te maken hebben gehad met extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, bosbranden of droogte, maken zich veel zorgen. Jongeren ervaren de gevolgen van deze milieuproblemen direct in hun dagelijks leven.
Obstakels voor duurzaamheid
Hoewel de meeste jongeren bereid zijn om zowel individueel als collectief actie te ondernemen voor het milieu, geeft 95% aan dat zij barrières ervaren bij het leiden van een duurzamer leven. De belangrijkste obstakels zijn de hoge kosten van duurzame producten (49,1%), een gebrek aan financiële prikkels (34,7%) en de opvatting dat individuele acties weinig effect hebben (33,9%).
Duurzame gewoontes
Bijna de helft van de jongeren (47,5%) heeft al duurzame gewoontes overgenomen. Ze geven bijvoorbeeld aan hun afval te recyclen en seizoensgebonden producten te consumeren. Een kleiner deel, 29,2%, kiest voor duurzamere opties voor vervoer. Acties die meer betrokkenheid vereisen, zoals deelnemen aan klimaatprotesten of lid zijn van een milieuorganisatie, zijn minder gebruikelijk.
Verbinding met gezondheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat er een duidelijke relatie is tussen milieuzorgen en gezondheidsbewustzijn. Jongeren die zich zorgen maken om het milieu, maken zich namelijk ook meer zorgen om hun eigen gezondheid. Deze groep ziet een directe link tussen een schoon milieu en hun welzijn. Verder komt uit de resultaten naar voren dat jongeren als het gaat om klimaatverandering voornamelijk vertrouwen op informatie van wetenschappers en internationale organisaties. De rol van overheden en bedrijven wordt minder hoog ingeschat.
Geen aanwijzingen voor een ‘ontgoocheling’ onder jongeren
De directeur van de Pfizer Stichting, Sergio Rodríguez, benadrukte tijdens een persconferentie dat gezondheid niet alleen vanuit het oogpunt van de menselijke gezondheid moet worden bekeken. Ook de omgeving waarin men leeft is van invloed. Anna Sanmartín, directeur van het Reina Sofía Centrum en coördinator van het onderzoek, merkte op dat er geen aanwijzingen zijn voor een “ontgoocheling” onder jongeren wat betreft de zorg voor het milieu. Wel erkende zij dat andere rapporten wijzen op “grote demobilisatie” na de COVID-19-pandemie. Beatriz Martín Padura, algemeen directeur van Fad Juventud, benadrukte dat de “stem” van jongeren meer aandacht krijgt op het gebied van de “klimaatcrisis”. Al vindt ze dat die nog te weinig wordt gehoord en onvoldoende in overweging wordt genomen.