Spaanse regering moet noodsituatie rond migratiecrisis uitroepen, aldus PP

door Else Beekman
migratiecrisis

De spanningen rond de migratiecrisis nemen toe in Spanje. Het aantal migranten dat vooral via de Canarische Eilanden het land binnenkomt blijft stijgen. In reactie hierop heeft de Partido Popular (PP) een voorstel ingediend waarin zij de regering van Pedro Sánchez oproept om de noodtoestand voor migratie in het hele land af te kondigen.

De partij eist ook dat er meer steun komt van de Europese Unie om de druk van de migratiecrisis op de regio’s te verlichten. Ana Alós, vicesecretaris van de PP, bekritiseerde het gebrek aan een gemeenschappelijke strategie vanuit de centrale overheid. Hij benadrukte bovendien dat de verantwoordelijkheid voor migratiebeleid bij de nationale regering ligt. De autonome gemeenschappen kunnen volgens haar de druk niet langer aan. Daarom pleit ze voor een duidelijke routekaart om de migratie-uitdagingen het hoofd te bieden.

De PP benadrukt ook het belang van het bevorderen van legale migratieroutes om de groei van criminele netwerken te beperken en migranten betere kansen te bieden op integratie in de Spaanse arbeidsmar

Maanden van toenemende aantallen migranten

De oproep van de PP komt na maanden van toenemende aantallen migranten naar de Canarische Eilanden. Daar zijn alleen al dit jaar tot mei ongeveer 18.000 migranten aangekomen, waaronder 5.000 minderjarigen. De verdeling van niet-begeleide minderjarigen over verschillende regio’s van Spanje leidde eerder al tot spanningen binnen de coalitie tussen PP en Vox.

Versterking van de grensbewaking en meer steun van EU

Naast de noodverklaring pleit de PP voor versterking van de grensbewaking en een substantiële verhoging van de investeringen in de veiligheidsdiensten. De partij dringt er ook bij de Europese Unie op aan om financiële steun te bieden aan de lidstaten die de meeste migranten ontvangen en waar de migratiecrisis het grootst is. Hoewel er in februari een overeenkomst werd getekend tussen Ursula von der Leyen en Pedro Sánchez voor een dergelijk steunpakket, is dit tot op heden nog niet uitgevoerd.

De PP roept verder op tot de hernieuwde bijeenkomst van de Conferentie van Presidenten om de migratiecrisis te bespreken. Deze heeft sinds maart 2022 niet meer plaatsgevonden. De president van de Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, heeft zelfs beroep aangetekend bij het Hooggerechtshof vanwege het uitblijven van deze bijeenkomst.

Overleg van Sánchez met Canarische Eilanden blijft uit

Ondertussen kondigde Pedro Sánchez zijn bezoek aan Mauritanië aan, een cruciale partner in het beheersen van de migratiestromen vanuit het Sahelgebied. Toch blijft de kritiek aanhouden, vooral omdat Sánchez nog steeds niet heeft overlegd met de regionale regering van de Canarische Eilanden, wat door de oppositie als onaanvaardbaar wordt beschouwd.

Dit wil je misschien ook lezen