De week voor Pasen, de Goede Week ofwel Semana Santa in het Spaans, is voor veel Spanjaarden de start van het vakantieseizoen. Scholen zijn dicht en veel gezinnen trekken dan massaal naar hun tweede verblijf aan een van de Costa’s of keren terug naar hun ‘roots’ in hun dorp.
Daaorm verwacht de Spaanse verkeersautoriteit (DGT) een aanzienlijke toename van het wegverkeer de komende week. De schatting ligt op ruim 16,5 miljoen autoreizen gedurende de periode. Dat is een toename van 1,5 miljoen autoreizen ten opzichte van het laatste jaar voor de pandemie en 1% ten opzichte van de Paasvakantie vorig jaar.
De verkeersoperatie van DGT voor de drukte op de wegen de komende week is gericht op het waarborgen van de veiligheid en een vlotte doorstroming op de wegen. Op vrijdag 22 maart om 15 uur is deze campagne begonnen. Op maandag 1 april eindigt deze op middernacht. Wat voor ons Tweede Paasdag is, is in Spanje een officiële feestdag in zeven autonome regio’s. Dat zijn de Balearen, Cantabrië, Catalonië, het Baskenland, La Rioja, de Valenciaanse Gemeenschap en Navarra.
Fasen van drukte
Deze Paasvakantie is samen met de zwarte weekenden in de zomer een van de drukste perioden van het jaar op de Spaanse wegen. Traditioneel verloopt de operatie in twee fasen. Die vallen samen met de reispieken en zijn goed voor bijna 90% van de verwachte bewegingen.
De eerste fase begon vrijdag om 15.00 uur en eindigt om middernacht op zondag, met een geschatte 4,2 miljoen autoreizen. De tweede fase, met veel meer autoreizen in heel Spanje, begint op woensdag 27 maart en loopt door tot maandag 1 april. Files worden vooral verwacht bij uitgangen van grote steden en toegangspunten tot de toeristische kustgebieden.
Zaterdagochtend 23 maart zal er nog steeds veel verkeer bij de uitgangen van grote stedelijke centra. Vooral tussen 9.00 en 14.00 uur, naast lokaal recreatief verkeer. Naarmate de eerste fase op zondag 24 maart afloopt, zal de terugreis van vakantiegangers leiden tot druk avond- en nachtverkeer. De verwachte maar minder intense verkeersdrukte ligt dan tussen 18.00 en 22.00 uur bij de ingangen van steden.
Verkeersstroom
De DGT heeft een reeks middelen ingezet om het verkeer te laten doorstromen. Daaronder technische apparatuur zoals vaste en mobiele snelheidscamera’s, helikopters, drones, evenals undercover busjes en camera’s. Die monitoren bijvoorbeeld het gebruik van gordels en mobiele telefoons en controleren de snelheid. Ook menselijke middelen, waaronder officieren van de Guardia Civil, personeel van verkeersbeheercentra, helikopterpatrouilles en onderhoudsploegen, zijn volledig gemobiliseerd.
Voorafgaand aan de reis worden automobilisten aangemoedigd om op de hoogte te blijven van de actuele verkeerssituatie. Dat kunnen ze doen via verschillende kanalen. Daaronder Twitter-accounts (@informacionDGT en @DGTes), radio- en tv-bulletins. Mensen kunnen ook bellen naar 011. Het plannen van alternatieve routes om drukke gebieden te omzeilen wordt ook geadviseerd.