Spaanse woningeigenaar omzeilt nieuwe woningwet met kortetermijnverhuur

door Else Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spaanse woningeigenaar omzeilt nieuwe woningwet met kortetermijnverhuur

Dat doen ze om prijsregulering of de ongewenste verlengingen van huurcontracten die de wet omvat, te vermijden. 

10% van woningen tijdelijk verhuurd

De verschuiving van permanente verhuur naar tijdelijke verhuur van woningen blijft toenemen. Dit valt op te maken uit de meest recente gegevens van huizensite Idealista. Die laten een toename van 39% in seizoensverhuur zien tijdens het derde kwartaal van het jaar. Deze vorm van verhuur vertegenwoordigt nu 10% van alle woningen op de markt. Het aantal woningen voor permanente verhuur is met 1% afgenomen, met een daling van 12% over het gehele jaar.

Effecten nieuwe woningwet zeer nadelig

De trend van toenemende kortetermijnverhuur benadrukt opnieuw de nadelige gevolgen van de nieuwe woningwet, die ondanks veel kritiek uit de vastgoedsector is doorgevoerd. Het laat bovendien zien dat huizeneigenaren niet het probleem vormen, maar juist een belangrijk onderdeel zijn van de oplossing. Zoals al werd voorspeld, is het uiteindelijke effect van de nieuwe huisvestingswet zeer kwalijk. In feite zijn de gevolgen juist tegenovergesteld aan het gewenste streven. Het marktaanbod is afgenomen, huizenprijzen zijn gestegen, de druk op de woningmarkt is enorm toegenomen en het is moeilijker om een woning te krijgen,” zegt Francisco Iñareta, woordvoerder van Idealista geciteerd door de krant El Economista.

Kortetermijnverhuur neemt vrijwel overal toe

Onder de bekende steden kent Málaga de grootste stijging van het seizoensaanbod van huizen, met een toename van 126% ten opzichte van vorig kwartaal. Ook in andere steden zijn flinke stijgingen te zien: Sevilla (93%), San Sebastián (55%), Valencia (49%), Alicante (46%), Barcelona (45%) en Bilbao (41%). In Madrid is het aanbod van tijdelijke verhuur het laatste kwartaal met 28% gestegen.

Uit het rapport van Idealista blijkt dat ook op kleinere markten het aanbod van tijdelijke verhuur enorm is gegroeid. In minder bekende steden kwam het fenomeen van seizoensverhuur tot nu toe vrijwel niet voor. Een klein aantal advertenties heeft echter tot zeer sterke stijgingen van kortetermijnverhuur geleid. Dit is onder andere te zien in de steden Huesca (367%), Huelva (292%) en La Coruña (290%). Daarentegen zijn in slechts twee provinciehoofdsteden de prijzen voor tijdelijke verhuur in deze drie maanden gedaald: Zamora (-60%) en Palencia (-12%).

Tijdelijke verhuur valt onder andere wet

Waarom heeft de nieuwe woningwet geen invloed op seizoensverhuur? De verhuur van woningen voor kortverblijf valt onder andere wetten: de Wet op Stedelijke Huur (LAU) en het Burgerlijk Wetboek. Als een woning voor bepaalde tijd wordt verhuurd (doorgaans minder dan een jaar) wordt de huurovereenkomst ´voor gebruik anders dan wonen´ beschouwd. De reden voor deze vorm van verhuur moet echter nadrukkelijk worden gerechtvaardigd in het huurcontract. Gebeurt dit niet, dan kan dat worden bestempeld als wetsontduiking. 

Verder meldt Idealista het volgende: “seizoensverhuur, of kortverblijf, valt buiten het toepassingsgebied van de nieuwe woningwet. Eigenaren hebben daarom geen last van beperkende regels voor huurverhogingen of buitengewone verlengingen van een huurcontract.”

Afname permanente verhuur

Terwijl het aanbod van woningen voor tijdelijke verhuur toeneemt, blijft die voor langdurig verblijf navenant dalen. De grootste daling vond plaats in Palma, waar het aanbod voor permanente verhuur met 19% is verminderd, gevolgd door Las Palmas de Gran Canaria (-18%), Córdoba (-14%), Oviedo (-14%), Castellón de la Plana (-12%) en Bilbao (-10%).

Op de grote markten verminderde het aanbod voor langetermijnverhuur ook in San Sebastián (-7%), Málaga (-6%), Alicante (-6%), Barcelona (-4%) en Madrid (-3%).  Valencia (met een groei van 7%) en Sevilla (13%) zijn de enige grote steden waar het aanbod voor langverhuur is toegenomen. De conventionele verhuur is daarentegen het sterkst gestegen in Cáceres (75%), Cuenca (70%) en Soria (68%).

Lees ook: Aantal verstrekte hypotheken in Spanje daalt voor de achtste maand op rij

Dit wil je misschien ook lezen