Deze vereniging valt onder het ministerie van Water. Samen vormen deze twee handelingen volgens de krant La Razón het bewijs dat de twee landen vastbesloten zijn om dit project nieuw leven in te blazen. Marokko bevestigt zijn interesse in het project en zijn wens om het uit te voeren.
Aan Spaanse zijde onderzoeken onder meer staatsbedrijf SECEGSA (nationaal agentschap voor de studie van de Straat van Gibraltar) en CETMO (Centrum voor Transportstudies voor de Westelijke Middellandse Zee) de tunnel door de Straat van Gibraltar. SECEGSA is partner van de Marokkaanse SNED. Het Gemengd Comité, bestaande uit tien leden (5 Spanjaarden en 5 Marokkanen), komt minstens één keer per zes maanden bijeen, in Spanje of Marokko. De twee bedrijven houden elkaar op de hoogte van de voortgang en resultaten van de onderzoeken.
Bekijk ook: VS wil herstart van tunnel tussen Spanje en Marokko
Na de normalisering van hun betrekkingen kwamen Marokko en Spanje overeen om oude projecten te reactiveren, waaronder de aanleg van de spoortunnel die de twee zijden van de zeestraat zou verbinden. De hoge kosten van het project vormden een belemmering voor de realisatie ervan. In La Razón wijst Jawad Kerdoudi, voorzitter van het Marokkaanse Instituut voor Internationale Betrekkingen, erop dat de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, Arabische fondsen en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank klaar stonden om dit project te steunen.
Gebruik van tunnel voor gaspijpleiding tussen twee landen
De levensvatbaarheid van het project zou ook “het gebruik van de tunnel als gaspijpleiding tussen Marokko en Spanje kunnen aanmoedigen. Dat zou het transport van gas in beide richtingen mogelijk maken. De expert voegt toe dat het gebied waar de tunnel gebouwd zou moeten worden bijzonder is vanwege de nabijheid van drie grote havens (Algeciras, Tanger en Tanger Med) en twee middelgrote havens (Cadiz en Ceuta). Het moet ook het vervoer van passagiers en goederen tussen twee terminals met shuttletreinen voor voertuigen en vrachtwagens mogelijk maken.
De tunnel zal 38,7 km lang zijn, waarvan 27,7 km onder water en 11 km onder de grond. Het bouwwerk zal zich uitstrekken tussen Punta Paloma in Tarifa en Malabata, in de baai van Tanger. De maximale diepte van de tunnel zou 300 meter zijn en met een maximale helling van 3%.
Aanzienlijke impact op handelsbetrekkingen tussen Europa en Afrika
Op transcontinentaal niveau zou het een aanzienlijke impact hebben op de handelsbetrekkingen tussen Europa en Afrika. Die zouden bevorderd worden met een beter goederenverkeer, een grotere bedrijfsproductiviteit en de bevordering van verplaatsing en oprichting van bedrijven. Het zou ook een meerwaarde betekenen voor de strategie voor vervoersontwikkeling in het westelijke Middellandse Zeegebied.
Het project beantwoordt aan een historische belang, dat in 1979 werd onderschreven door de toenmalige koningen Juan Carlos I van Spanje en Hassan II van Marokko. Zij waren zich bewust van het geografische belang dat deze strategische enclave de volgende decennia zou hebben.
Samen met de belangen van beide landen moet dit worden gedragen door de internationale gemeenschap, die sinds de jaren tachtig groen licht heeft gegeven voor dit soort constructies, waarvoor deskundig wetenschappelijk onderzoek nodig is.
Wanneer zou het klaar zijn?
Volgens SEGESCA zou de tunnel tussen 2030 en 2040 klaar kunnen zijn. In tegenstelling tot het Engelse Kanaal, dat veel langer is, heeft Gibraltar een probleem, namelijk de diepte en de harde wind en golven in het gebied. Bovendien bevindt het zich op de grens tussen de Euraziatische tektonische platen en de Azoren-Gibraltar-breuk. Daarom is gekozen voor de ondiepere verbinding tussen Punta Paloma en Punta Malabata.
Uitvoering in twee fasen
De uitvoering en exploitatie zou in twee fasen worden uitgevoerd: een met een enkele monotube-spoortunnel (voor AVE en goederen om te circuleren) en een andere met twee eenrichtingsspoortunnels, die indien nodig ingezet zouden worden.
Huidig verkeer tussen Afrika en Spanje
In 2019 werd berekend dat tussen beide landen 368.000 vrachtwagens reisden, terwijl de rest van de routes (voertuigverkeer) met 0,83% toenam tot 1.224.000 eenheden. Met betrekking tot schepen wordt geschat dat er jaarlijks zo’n 115.000 transits plaatsvinden.
Londen wil vooruit
Na het verlaten van de Europese Unie heeft het Verenigd Koninkrijk overwogen om de handelsbetrekkingen met Marokko de verbeteren. Zo zou de rol van het Afrikaanse land versterkt kunnen worden. Die steun vergroot de mogelijkheid om een tunnel aan te leggen, want die zou ook het verkeer tussen goederen en toeristen vanuit het Britse Gibraltar ten goede komen.
Bekijk ook: Met de trein van Spanje naar Marokko