Spanje en VK gaan luchthaven Gibraltar delen

door admin
luchthaven Gibraltar

Om de regio rond Gibraltar in Spanje en het westen van Andalusië toeristisch verder te ontwikkelen, hebben Spanje en het Verenigd Koninkrijk aangekondigd samen te gaan werken met betrekking tot de luchthaven van Gibraltar. Het initiatief is nog in een verkennende fase.

Het gedeelde gebruik van de luchthaven van Gibraltar is een van de onderwerpen die aan bod komen binnen de onderhandelingen over het Brexit-akkoord. Deze opening kan een echte revolutie betekenen voor dit deel van de provincie Cádiz. De toevoeging van een nieuwe infrastructuur kan een trekpleister worden voor een groot aantal passagiers binnen het Schengengebied. Gibraltar wordt dan toegevoegd aan de luchthavens van Jerez, Sevilla en Málaga, die ook relatief dichtbij zijn.

Bevorderen van gedeelde welvaart

José Manuel Albares, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, EU en Samenwerking, licht toe in een interview met EuropaSur dat deze samenwerking vooral gericht is op het bevorderen van gedeelde welvaart. Ook is het in zijn ogen dringend tijd de huidige ondermaatse connectiviteit te verbeteren. Op het moment opereren alleen British Airways en Easyjet vanaf Gibraltar. Vluchten gaan naar Londen Gatwick, Londen Heathrow, Bristol en Manchester.

Vluchten tussen Gibraltar, Madrid en Barcelona

Een gevolg van de samenwerking zou zijn dat commerciële vluchten van en naar grote Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona kunnen terugkeren naar het Britse gebiedsdeel in Zuid-Spanje. Tussen 2006 en 2011 bestond een dergelijke situatie ook tot groot genoegen van de bevolking en bedrijvigheid in de regio. Nu wil men vooral de toeristische sector door deze verbeterde luchtverbindingen stimuleren.

Hoewel de details van de overeenkomst nog niet openbaar zijn gemaakt, stelt Albares nadrukkelijk dat deze samenwerking niet gezien moet worden als een Spaanse legitimatie van de Britse soevereiniteit over Gibraltar.

Lees ook: Wordt Gibraltar weer Spaans?

Dit vind je misschien ook leuk