Spanje Europese koploper in aantal geïnstalleerde alarmen

door Else Beekman
alarmen

Spanje neemt de leiding in Europa wat betreft het aantal geïnstalleerde alarmen in woningen en bedrijven. De cijfers wijzen op tussen de 2,7 en 2,8 miljoen systemen en. Anderzijds heeft het land een van de laagste criminaliteitscijfers.

Dat heeft alles te maken met de praktijk van kraken. In Spanje heerst een groeiende bezorgdheid over krakers. Het proces om bezetters uit woningen te krijgen is uiterst moeizaam. De beveiligingsindustrie heeft goed ingespeeld op die bezorgdheid. Volgens Aproser, de Spaanse Vereniging van Professionele Beveiligingsbedrijven, genereert de alarmsector jaarlijks ongeveer 2 miljard euro. De vraag is sinds 2020 bovendien aanhoudend gestegen. Securitas Direct, een Zweeds bedrijf actief in Spanje sinds 1993, domineert de markt met 1,8 miljoen geïnstalleerde alarmen. Het bedrijf wijst op een aanhoudende groeimogelijkheid in deze sector.

Snellere uitzettingsprocedure

In reactie op groeiende zorgen rondom de moeilijke situatie rond het kraken van woningen, heeft de Spaanse Senaat recentelijk groen licht gegeven voor de behandeling van een wetsvoorstel. Dit voorstel, geïnitieerd door de PP-partij, streeft naar strengere straffen voor bezetting en een snellere uitzettingsprocedure. Het richt zich op het bestrijden van criminele organisaties die bijdragen aan een “industrie van misdaad” door het hele land.

Lage criminaliteit, hoge alarminstallatie

De paradox van een land met een lage criminaliteitsgraad en een hoog aantal geïnstalleerde alarmen heeft analisten verrast. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de bezorgdheid over woningbezetting een belangrijke factor is in de toename van het aantal geïnstalleerde alarmsystemen. Dit ondanks een afname in het aantal inbraken en diefstallen. Krakers bezetten voornamelijk woningen die eigendom zijn van banken of investeringsfondsen. Het fenomeen heeft geleid tot een stijging van meer dan 40% in klachten over bezetting sinds 2015.

Alarmisme in media en politiek

De toename in de installatie van alarmsystemen kan deels worden toegeschreven aan de alarmerende toon in mediaberichtgeving over krakers en de politieke retoriek over woningbezetting. Uitspraken zoals die van Madrid’s regiopresident Isabel Díaz Ayuso over de risico’s van op vakantie gaan en de potentiële bezetting van leegstaande huizen hebben bijgedragen aan een klimaat van onrust. Vooral bezitters van tweede huizen in Spanje, die deze vaak leeg achterlaten, zijn bang dat hun woning gedurende hun afwezigheid wordt bezet. Zitten krakers er eenmaal in, dan is het niet eenvoudig en vaak een maandenlang of zelfs jarenlang proces om ze er weer uit te krijgen. Dit heeft de vraag naar beveiligingssystemen verder aangewakkerd, tot vreugde van de bedrijven die deze producten verkopen.

Dit wil je misschien ook lezen