Spanje floreert in export van digitale diensten

door admin
digitale diensten Google

Spanje speelt een prominente rol in de nieuwe golf van globalisering, waarbij het land de zestiende positie inneemt in de export van digitale diensten. Deze opkomst in de internationale handel wordt aangewakkerd door lagere arbeidskosten dan die in de EU en de VS.

Al is het nog vroeg om te spreken van een structurele verandering in het productiemodel. Terwijl de wereldhandel in goederen in 2023 met 5% daalde, groeide de handel in diensten met 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat blijkt uit gegevens van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De verwachting is dat deze groei in 2024 aanhoudt, vooral in digitale diensten. Die zijn in de afgelopen twee decennia exponentieel in waarde gestegen.

Spanje als exporteur van digitale diensten

Spanje bevindt zich in de voorhoede van deze trend. In 2023 nam het land de zestiende positie in in de wereldwijde export van digitale diensten. Daarbij veroverde Spanje een marktaandeel van 1,6%. Deze groei, met een jaarlijkse toename van 18,6%, plaatst Spanje achter Denemarken (29,4%) en Polen (19,8%) als een van de belangrijkste exporteurs.

Stimulans voor economie

De export van niet-toeristische diensten vertegenwoordigt nu 8,8% van het Spaanse bbp. Hieronder vallen zakelijke, informatietechnologie- en financiële diensten. Dat is meer dan toerisme (5,7%). Dit toont de toenemende economische waarde van digitale diensten aan.

Regionale impact

Grote steden zoals Barcelona, Madrid en Málaga zijn de “grote winnaars” in deze opkomende sector. De toename van digitale dienstverleners daar is te danken aan de verhuizing van bedrijven uit centraal en noordelijk Europa en het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Al is deze groeiende exportsector veelbelovend voor de Spaanse economie, experts waarschuwen dat het nog te vroeg is om een structurele verandering in het productiemodel te bevestigen. Echter, de voordelen van lagere arbeidskosten en grotere markttoegang maken Spanje een aantrekkelijke bestemming voor digitale diensten. Die dragen bovendien bij aan het positieve handelssaldo van het land.

Dit vind je misschien ook leuk