Spanje gaat alternatieve geneeskunde bannen uit gezondheidscentra

door admin
Spanje gaat alternatieve geneeskunde bannen uit gezondheidscentra

Het voorstel werd onthuld door de ministers van Wetenschap en Zorg. ‘Potentiële schadelijke effecten’ van deze praktijken wanneer ze worden gebruikt als alternatief van of als aanvulling op een behandeling die is gebaseerd op ‘bewijs en wetenschappelijke regels’ zullen met de ban erop worden voorkomen, zo stond te lezen in de verklaring van de regering.

Niet duidelijk werd ingegaan op wat onder alternatieve medicijnen wordt verstaan. Alleen ‘acupunctuur en homeopathie’ werden als voorbeelden aangehaald. ‘Veel mensen geloven nog steeds dat sommige behandelingen werken, ondanks dat daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is’.

De regering bant de alternatieve geneesmiddelen uit gezondheidscentra omdat alle behandelingen door door erkende medische professionals gegeven moeten worden. Daarnaast wil de regering voorkomen dat alternatieve geneeskunde wordt onderwezen bij universiteiten door allianties aan te gaan met decanen of regionale autoriteiten. Zo wil men ook een einde maken aan de toekenning van diploma’s op dit gebied.

De kwestie kwam in de aandacht na enkele sterfgevallen die maakten dat wetenschappers en professionals in de gezondheidszorg de alarmbel luidden. Hieronder de dood van de 21-jarige Mario Rodriguez die overleed na het stopzetten van zijn behandeling in het ziekenhuis voor leukemie ten gunste van een natuurgeneeskundige die beweerde de kanker te kunnen genezen met vitamines. ‘Pap, ik heb een fout gemaakt’, zo zou hij op zijn sterfbed tegen zijn vader Julian Rodriguez hebben gezegd.

Lees ook: Open brief Spaanse wetenschappers tegen ‘pseudowetenschap die doodt’

Dit vind je misschien ook leuk