Spanje haalt water uit mist om droogte tegen te gaan

door Else Beekman
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Spanje haalt water uit mist om droogte tegen te gaan

Bij elke boom zijn individuele mistvangers geïnstalleerd. Deze vormen volgens RTVE.es een goedkope en efficiënte optie om water te krijgen zonder daarbij energie te verbruiken. De holle buizen met een reservoir op de bodem waarover plastic gaas is gespannen, worden in de windstroom geplaatst. 

Herbebossing

Het project heeft als uitdaging om per jaar 215.000 liter mist en dauwwater op te vangen. Hiermee wil men 35 hectare die verbrand is en een groot risico loopt op woestijnvorming opnieuw beplanten met 20.000 laurierbomen. Het project zou het laurierbos in het Doramas Rural Park kunnen herstellen. Daar is momenteel gevaar voor woestijnvorming.

Herbebossing wordt uitgevoerd met soorten die endemisch zijn voor de Canarische Eilanden en ook typisch zijn voor het laurierbos. Het uiteindelijke doel is dat deze nieuwe aanplant met de mistvangers anderhalf jaar kan overleven zonder irrigatie.

Op Gran Canaria in het gebied Cueva Corcho is sinds april van dit jaar al 54.000 liter water gewonnen. Dat water is gebruikt voor de irrigatie van bijna 3.000 nieuwe bomen. 

Mist en wind nodig

Het water daalt van de mistcollectoren af in de tanks. Het is een systeem dat in veel delen van Spanje kan werken als de plek waar ze worden ingezet aan een aantal voorwaarden voldoet. De belangrijkste zijn dat er wind en mist is.

Bekijk ook: Oplossing voor droogte in Spanje wordt al decennialang gesaboteerd

“Door de werking van de wind raakten de microdruppels het gaas, waar ze vast raken en door de zwaartekracht de plant water geven”, legt Saúl Cabrera, technicus van het Life Nieblas-project, uit in RTVE.es. Uit de gegevens blijkt dat de grond van de plant met het gaas vochtiger is dan zonder. Daarnaast wordt ook druppelirrigatie uitgevoerd om droge gebieden groen te krijgen.

Bij succes gaat het project naar andere landen

Het Life Fogs-project wordt gefinancierd door de Europese Unie en de regioregering van de Canarische Eilanden. De bedoeling is om dit idee naar andere landen te exporteren die ook strijden tegen klimaatverandering en tegen bosbranden. 

Bekijk ook: Spanje kan nog deze eeuw veranderen in een woestijnlandschap

Dit wil je misschien ook lezen