Spanje heeft voor het eerst meer dan 48 miljoen inwoners

door admin
Spanje heeft voor het eerst meer dan 48 miljoen inwoners

Het Nationaal Instituut voor Statistiek (INE) heeft dinsdag gemeld dat de bevolking in Spanje een “historisch hoogtepunt” heeft bereikt: op 1 april bedroeg het aantal inwoners 48.196.693, wat neerkomt op een groei van 136.916 personen in het eerste kwartaal van 2023.

De bevolkingsgroei in Spanje is te danken aan de toename van immigranten, die de afname van inwoners met de Spaanse nationaliteit compenseert. Het aantal buitenlanders is in het eerste kwartaal met 149.530 personen gestegen tot in totaal 6,2 miljoen. Het aantal mensen dat buiten het land geboren is, bedraagt 8,3 miljoen. Het verschil tussen deze twee cijfers wordt verklaard door naturalisatieprocessen. Daarentegen is het aantal inwoners met de Spaanse nationaliteit met 12.614 personen afgenomen.

Nationaliteiten van immigranten en emigranten

De belangrijkste nationaliteiten van de immigranten in het eerste kwartaal van 2023 waren Colombiaans (met 44.300 aankomsten in Spanje), Marokkaans (23.200) en Venezolaans (21.500). En de meest voorkomende nationaliteiten van emigranten waren Spaans (met 11.500 vertrekken), Marokkaans (8.400) en Roemeens (7.700).

Vergrijzing

Joaquín Recaño, professor aan het Centrum voor Demografische Studies (CED), legt deze ontwikkeling uit in El País: “De geboortecijfers zijn sterk gedaald. De vruchtbaarheid zal verslechteren als gevolg van structurele redenen, het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd is afgenomen en we evolueren naar kleinere gezinsmodellen. In de regio Valencia bijvoorbeeld, is het aantal kinderen dat nodig is om erkend te worden als een groot gezin al teruggebracht naar twee,” waarschuwt hij. Daarnaast is er sprake van een geleidelijke vergrijzing en een stijgende sterfte, “niet als gevolg van een afname in levensverwachting, maar door een toename van ouderen,” voegt de professor toe.

Economische crises in Latijns-Amerikaanse landen

Recaño benadrukt dat immigratie uit Latijns-Amerika wordt gestimuleerd door de economische crisis in landen als Colombia en Venezuela. De plaatselijke arbeidsmarkten kunnen niet voldoende werkgelegenheid bieden aan de grote hoeveelheid studenten die elk jaar afstuderen. “In Spanje vinden ze werk vanwege de grote vraag in de zorg- en toeristische sector, die moeite hebben om werknemers te vinden,” merkt hij op.

Bevolking groeit weer vanaf juli 2015

Op jaarbasis wordt de geschatte bevolkingsgroei geschat op 590.184 mensen, het hoogste niveau sinds 2008. De bevolking bereikte zijn hoogtepunt op 1 januari 2012, met 46,8 miljoen inwonersen begon daarna lichtjes te dalen als gevolg van de crisis, met een dieptepunt van 46,3 miljoen in juli 2015. Vanaf dat moment begon de groei weer en heeft deze standgehouden tot op heden, met uitzondering van een lichte daling tijdens de pandemie.

Bevolkingsgroei per regio

Op regionaal niveau schat het INE dat de bevolking is gegroeid in 15 autonome gemeenschappen en licht is afgenomen in de twee overige: Extremadura en Galicië, evenals in de autonome steden Ceuta en Melilla, gedurende het eerste kwartaal van 2023. De grootste relatieve groei vond plaats in de autonome gemeenschap Madrid (0,6%), de regio Valencia (0,5%) en Catalonië (0,4%).

Meer inzicht in migratiestromen

Het is de eerste keer dat het INE de Estadística Continua de Población (ECP) publiceert. Deze zal vanaf nu elk kwartaal een voorlopige schatting geven van de bevolkingsontwikkeling. De ECP biedt ook een eerste schatting van de externe migratiestromen per kwartaal. Dat biedt gegevens over de belangrijkste migratiepatronen per nationaliteit en geboorteland. Zo kunnen variaties in de omvang van de bevolking in Spanje en de ontwikkeling van migratiedynamiek van verschillende landen verklaard worden. 

Lees ook: Spanje met vier provincies in top tien meest vergrijsde regio’s in Europa in 2050

Dit vind je misschien ook leuk