Voor burgers wordt het mogelijk gemaakt om te controleren wie hun belastinggeld uitgeeft en waar aan. Zo kan op basis van de nieuwe wet inzicht worden verkregen in contracten tussen de overheid en andere partijen.
Ook worden de inkomsten van alle ambtenaren gepubliceerd. De handel en wandel van het Spaanse openbare bestuur kan zo tot in de details worden gevolgd.
Behoorlijk bestuur
In een later stadium wordt er nog het hoofdstuk ‘behoorlijk bestuur’ aan toegevoegd. Als bestuurders hun taken niet goed uitvoeren, kan dit worden bestraft met sancties of zelf met aftreden.
Traditie van geheimhouding
Volgens premier Rajoy is de wet bedoeld om de traditie van geheimhouding in de Spaanse bureaucratie open te breken. Spanje heeft een van de minst open overheden ter wereld en deze positie moet veranderen, aldus de premier.
De Partido Popular heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt naar meer openheid te streven, en maakte de Wet op Transparantie als een van de speerpunten van het overheidsbeleid.
De voornaamste reden hiervoor is te vinden in de grote hoeveelheid corruptieschandalen rond overheidscontracten die de laatste jaren het land teisterde. Deze tasten het imago van Spanje behoorlijk aan.
Recht om te weten
Twee civiele groepen gaan controleren of de nieuwe wet ook goed wordt gehandhaafd. Er is zelfs al een website gelanceerd waar burgers hun vragen over openbare instellingen kwijt kunnen: Tuderechoasaber.es.
Bron: El País