Spanje omarmt whisky

door admin
Spanje omarmt whisky

Van heel Europa staat Spanje op de tweede plaats als het gaat om de hoogste investering in whisky. Deze conclusie werd getrokken naar aanleiding van het 2022 Whiskey Cash Market Report van investeerder Braeburn Whiskey. Concreet houdt dit in dat Spanje voor het eerst zelfs Duitsland heeft ingehaald. Alleen het Verenigd Koninkrijk investeerde vorig jaar meer in whisky. In 2022 kocht Spanje 103 Schotse whiskyvaten aan tegenover 88 door Duitsland.  

Europa staat vooraan om te investeren in Schotse whisky

Ook wereldwijd was Europa de markt die de hoogste investering deed in whisky met 74,78 procent. Het VK had hierin met ruim 74 procent het grootste aandeel. Europa werd gevolgd door Azië met een percentage van 18,35 procent. Wat opvalt is de groei aan investeerders door millennials en gen-Z.

De best presterende distilleerderij van Schotse whiskyvaten is Laphroaig met een verwachte groei van bijna 19 procent, gevolgd door Staoisha (+17,74%) en Bunnahabhain (+17,57%). Uit het verslag blijkt dat het rendement van een investering in jonge vaten (0 tot 3 jaar oud) momenteel behoorlijk hoog is. Dit ondanks de inflatie van de grondstoffen en de daarmee samenhangende productiekosten. Oudere vaten hebben een hogere initiële investering omdat ze zeldzamer zijn. Het rendement neemt in de loop van de jaren dat ze zijn gebotteld wel toe.

Investeringen in whisky beschermt vermogen in onzekere tijden

Directeur Niall Brown van Braeburn Whiskey liet weten dat “de prestaties van de beleggingsmarkt in Schotse whisky overeind bleven, ondanks een jaar waarin de inflatie aanzienlijk steeg en de onzekerheid door het conflict in Oekraïne boven ons hoofd hing. Terwijl het goud daalde en andere markten over het algemeen met dezelfde cijfers eindigden als een jaar geleden, steeg de waarde van de BC20 Whiskey Cask Index met dubbele cijfers. Dit laat zien dat beleggers zich niet alleen tot de Schotse whisky wenden als middel om hun vermogen te laten groeien maar ook om hun vermogen te beschermen in tijden van hoge inflatie en instabiliteit van de markt.”

Dit vind je misschien ook leuk