Spanje rouwt om ‘wraakmoorden’ op vrouwen en kinderen

door admin
Spanje rouwt om ‘wraakmoorden’ op vrouwen en kinderen

De straten in verschillende Spaanse steden vulden zich het afgelopen weekend met demonstrerende Spanjaarden. Ze uitten hun onmacht en verontwaardiging uitten over een groot sociaal probleem in het land.

Aanleiding vormden twee recente zaken die de gemoederen in het land flink hebben bezig gehouden en dat nog steeds doen. Demonstranten protesteerden tegen het geweld van mannen naar vrouwen en soms ook hun kinderen. In Spanje wordt dit gender- of partnergeweld genoemd, maar de zaken vallen ook onder de noemer huiselijk geweld. De Spaanse politiek en organisaties doen hard hun best om deze vorm van geweld uit de samenleving te verbannen. Toch is dit probleem nog lang geen verleden tijd.

Zusjes op Tenerife

Dit bleek vorige week opnieuw toen het nieuws naar buiten werd gebracht dat het levenloze lichaam van een van de twee sinds 27 april vermiste zusjes op de bodem van de zee bij Tenerife werd gevonden. Vader Tomás Gimeno nam eind april de twee zusjes, Olivia van 6 en Anna van 1 jaar mee en liet enkele uren later hun moeder, zijn ex-vrouw, weten dat ze haar meisjes nooit meer zou zien. Het 1-jarige zusje en de vader zijn nog niet gevonden, maar de politie houdt er rekening mee dat zij ook niet meer in leven zijn. Bovendien wordt eraan getwijfeld of zij nog gevonden zullen worden. 

De Guardia Civil gaat er vanuit dat de man de meisjes heeft omgebracht en hun lichamen aan zware voorwerpen vanaf zijn boot naar de zeebodem heeft laten zinken. Vervolgens heeft hij vermoedelijk ook aan zijn eigen leven een einde gemaakt vanaf de boot die enkele kilometers van de kust is gevonden. Dit alles als ultieme wraakactie na de scheiding van de moeder van de meisjes.

Spanjaarden rouwen en protesteren massaal

Op meerdere plekken in Spanje gingen duizenden mensen de straat op om samen te rouwen om de twee zusjes en om zich uit te spreken tegen deze vorm van geweld. Op Tenerife werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de twee meisjes. Ook in andere steden, zoals in Madrid, Barcelona, Pamplona, Toledo en Granada, stonden Spanjaarden stil bij het: “We moeten vrouwen en kinderen beschermen tegen het geweld van mannen. Genoeg is genoeg.”

Brief van moeder van Anna en Olivia

De moeder van Anna en Olivia publiceerde afgelopen weekend een open brief over de gebeurtenis rond haar twee dochters. Volgens haar wilde vader Tomás Gimeno dat zij eindeloos zou lijden terwijl zij op zoek was naar haar dochters. Ze schrijft erg dankbaar te zijn voor alle steun en berichten die ze ontvangt en spreekt haar hoop uit dat de dood van ‘haar engeltjes’ niet zinloos zal zijn. Hoeveel pijn en woede ze nu ook voelt, ze wil juist een tegengestelde boodschap afgeven. Dat ouders bewuster, liefdevoller en met meer respect voor elkaar en hun kinderen met elkaar om zullen gaan.

Jonge vrouw bij Sevilla omgebracht door ex-vriend

Dit is niet het enige incident van huiselijk geweld in de afgelopen tijd. Eerder deze maand verdween de 17-jarige Rocío Caíz uit Estepa (Sevilla). De Spaanse krant El País schreef op 11 juni dat de ex-vriend van de jonge vrouw heeft bekend haar te hebben vermoord en vervolgens haar lichaam in stukken te hebben gesneden.

Hoe ernstig is gendergeweld in Spanje?

De Spaanse krant La Vanguardia schreef op zaterdag dat er dit jaar 19 vrouwen en 3 kinderen om het leven zijn gekomen door gendergeweld. Uit officiële statistieken van de Spaanse overheid blijkt dat er sinds 2003 bijna 1.100 vrouwen in Spanje zijn overleden door toedoen van de partner of ex-partner. Sinds 2013 zijn er 41 gevallen bekend waarbij ook kinderen door deze vorm van geweld om het leven zijn gekomen.

Dit vind je misschien ook leuk