Spanje schakelt over op elektronische recepten

door admin
elektronische recepten

Vanaf 1 juli 2023 neemt Spanje afscheid van het handgeschreven medische recept. In een nieuw overheidsbesluit, dat onlangs is gepubliceerd, wordt de overstap naar een verplicht elektronisch receptensysteem aangekondigd. Dit geldt voor zowel de voorschriften van medicijnen als medische onderzoeken en behandelingen.

Het besluit is gedateerd op vrijdag en werd maandag gepubliceerd in het Staatsblad. Het wordt gezien als een aanpassing van de bestaande wetgeving betreffende elektronische of digitale recepten. Deze nieuwe regelgeving volgt op eerdere decreten en de ontwikkelingen die gestart waren onder voormalig minister van Volksgezondheid Carla Vizzotti. Tevens worden er aanpassingen gemaakt aan andere gerelateerde regelgevingen, waaronder die van apotheken.

Verhoogde veiligheid en privacybescherming

Een belangrijk aspect van het nieuwe decreet is dat de overheid een register opricht voor platforms die medici gebruiken voor het opstellen van deze recepten. Dit is bedoeld om de veiligheid en privacy van patiëntgegevens te waarborgen. Dat is een belangrijk punt gezien de zorgen over de beveiliging van persoonsgegevens bij het gebruik van ongeverifieerde gratis apps door zelfstandige artsen.

Verscherping van sancties

De overheid heeft tevens aangekondigd dat ze met dit besluit de boetes voor overtredingen van de nieuwe regelgeving aanzienlijk zal verhogen. Boetes voor illegale praktijken met elektronische recepten kunnen oplopen van 1.000 tot 30.000 euro voor de eerste overtreding. Bij aanhoudende overtredingen kunnen deze nog verder oplopen.

Implementatie

Het nieuwe systeem wordt onmiddellijk van kracht. Al is het duidelijk dat aanvullende regelgeving nodig is om alle details van de implementatie te reguleren. Dit omvat onder meer de procedures voor de voorschrift van digitale of elektronische recepten binnen het Nationaal Interoperabiliteitssysteem voor de Gezondheid.

De impact op de praktijk

De overgang naar elektronische recepten belooft een aanzienlijke verandering in de dagelijkse praktijk van zorgverleners. Dit vereist mogelijk aanpassingen in infrastructuur en training, vooral in minder ontwikkelde gebieden waar de toegang tot de benodigde technologie beperkt kan zijn. Spanje hoopt met deze stap de efficiëntie in de gezondheidszorg te verbeteren én een veiliger en toegankelijker ssteem voor medicijnvoorschriften te creëren voor zowel patiënten als zorgverleners.

Lees ook: Ineenstorting eerstelijnszorg en SEH in Spanje dreigt

Dit vind je misschien ook leuk