Spanje sluit een grote stroomuitval uit

door admin
Spanje sluit een grote stroomuitval uit

Volgens de Oostenrijkse regering is er een “reëel en zeer ernstig risico” op een grote stroomstoring voor onbepaalde tijd voor het hele Europese grondgebied. Dat zou betekenen dat er geen elektriciteit is, geen internet en ook geen verwarming.

Dit zou grote gevolgen hebben voor de communicatie, het verkeer, de voedselvoorziening, financiële instellingen en publieke veiligheid. Dit heeft de nationale Oostenrijkse krant Die Press deze week gemeld. Volgens de prognose van de Oostenrijkse regering is de kans op een stroomuitval in de komende vijf jaar 100 procent. Daarom willen de autoriteiten in het Alpenland tegen 2025 in staat zijn de eigen burgers van elektriciteit te voorzien en ervoor de zorgen dat sommige militaire en politiefaciliteiten operationeel kunnen blijven. Het idee is bovendien dat deze voorzieningen zelfvoorzienend zijn in energie.

Oorzaken voorspelde black-out

De genoemde mogelijke oorzaken van een grote black-out zijn uiteenlopend van aard: extreme stormen of andere meteorologische fenomenen die hoogspanningslijnen kunnen beschadigen, terroristische of computeraanvallen of technische storingen. Ook de steeds meer gedecentraliseerde opwekking en distributie van elektriciteit draagt ​​volgens de krant bij aan de kwetsbaarheid van het systeem.

Red Eléctrica sluit een black-out in Spanje uit

De beheerder van het Spaanse elektriciteitsnet, Red Eléctrica, verzekert volgens omroep Cadena SER dat “er geen enkele objectieve indicatie is” dat er mogelijk problemen zijn met de elektriciteitsvoorziening in Spanje, zoals Oostenrijk waarschuwt en war inmiddels ook Zwitserland en Duitsland voor vrezen.

Spanje “heeft een hoog dekkingsniveau”, zegt de exploitant, die aangeeft dat het geïnstalleerde vermogen – dat wil zeggen de opwekkingscapaciteit van de centrales – 107.088 megawatt (MW) is, meer dan het dubbele van het historische vraagrecord -45.450 MW, op 17 december 2007- en verre van het maximum van dit jaar -42.225 MW, op 8 januari-. Ze er bovendien op dat het elektriciteitsnet in Spanje zijn kracht “bij talloze gelegenheden” heeft getoond, zoals tijdens de storm Filomena in januari van dit jaar.

Minister sluit stroomuitval ook uit

Ook de Spaanse minister van Ecologische Transitie, sloot nadrukkelijk een dergelijke stroomuitval uit. Ze bevestigde bovendien dat de sluiting van de gaspijpleiding tussen Maghreb en Europa geen punt van zorg is voor de leveringsgarantie. De minister legde uit dat het Spaanse energiesysteem “bijna een eiland is”, waardoor “het risico op een soort stroomuitval door een black-out in het systeem in derde landen zeer beperkt is. Bovendien is er de capaciteit om een ​​afzetting te plaatsen voor het geval dat dat gebeurt”. “Het is een zorg die we volledig naast ons neer kunnen leggen”, concludeerde ze.

Verkoop overlevingspakketten schiet omhoog

De Spanjaarden vertrouwen de regering en het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnetwerk in het land blijkbaar niet zo en beginnen allerlei producten in te slaan bij bouwmarkten en speciaalzaken om een mogelijke grote en langdurige stroomuitval door te kunnen komen. Het gaat om overlevingspakketten met bijvoorbeeld kampeerfornuizen, gaspatronen, slaapzakken, zaklampen, waterfilters, gedehydrateerd voedsel of zonnedouches. Dat er een run op dit soort artikelen is werd bevestigd aan Libertad Digital door bronnen bij de sport-en kampeerartikelenketen Decathlon. Een soortgelijke omzetstijging deed zich niet alleen voor in Spanje, maar wordt wereldwijd ervaren, zo merken dezelfde bronnen op. 

Dit vind je misschien ook leuk