Spanje trekt 50 miljoen euro uit voor beter migratiebeheer

door admin
Spanje trekt 50 miljoen euro uit voor beter migratiebeheer

Tijdens een officieel bezoek aan El Hierro, het Cacnarische eiland dat de afgelopen maanden in het middelpunt van de migratiecrisis heeft gestaan, verduidelijkte Escrivá dat het geld via een overeenkomst zal worden toegekend in de volgende Ministerraad.

Lees ook: Wanhoop in Senegal vergroot aantal migranten naar Canarische Eilanden

Oproep tot solidariteit

Escrivá deed ook een beroep op solidariteit tussen de autonome gemeenschappen, specifiek noemde hij Madrid, dat met een bevolking van acht miljoen mensen slechts heeft aangeboden om 30 migranten op te vangen. Hij benadrukte dat autonome gemeenschappen die instemmen met het opvangen van minderjarige migranten dit zullen doen met financiering van de staat, zonder financiële last voor hun eigen begroting. De minister riep op tot een “veel grotere inspanning” en het vermijden van “confronterende en onsamenhangende discussies”.

Complexe situatie in Canarische Eilanden

Escrivá erkende dat de situatie rondom de opvang van migranten op de Canarische Eilanden “zeer moeilijk” is. Er zijn plannen om enkele faciliteiten op El Hierro te verbeteren, zoals de opvanghuizen aan de kust van het Sociale Instituut van de Marine. Daarnaast wordt er negen miljoen euro geïnvesteerd in het Echedo-centrum in het noorden van Valverde om het opnieuw in gebruik te nemen.

Behoefte aan multidisciplinaire aanpak

Op de vraag naar een enkelvoudig commando om de crisis te beheren, suggereerde Escrivá dat er een multidisciplinaire aanpak nodig is. Deze coördinatie zal worden uitgevoerd via het ministerie van het Presidentschap. De minister sloot de mogelijkheid van toekomstige investeringen niet uit, bovenop de reeds toegezegde 50 miljoen euro voor minderjarigen en de negen miljoen voor het Echedo-centrum.

Reactie van de regionale president

Fernando Clavijo, de president van de Canarische Eilanden, benadrukte de noodzaak van samenwerking en coördinatie tussen verschillende besturen om de crisis het hoofd te bieden, in plaats van confrontatie of demagogische discoursen. Hij riep op tot een gezamenlijke inspanning van alle administraties om een waardige opvang te bieden. Clavijo heeft ook de Europese Unie opgeroepen om een buitengewoon mechanisme voor civiele bescherming te activeren.

Europese rol

“Europa kan niet de andere kant op kijken en El Hierro, de Canarische Eilanden en Spanje alleen laten in deze situatie”, zei Clavijo. Hij benadrukte dat zolang het BBP per hoofd van de bevolking in Afrika slechts 10% is van dat in de Europese Unie, mensen elders een leven zullen zoeken.

Lees ook: Recordaantal migranten bereikt de Canarische Eilanden

José Luis Escrivá, de Spaanse minister van Migratie, heeft aangekondigd dat de regering 50 miljoen euro beschikbaar stelt voor de Canarische Eilanden om de ongeveer 4.000 minderjarige migranten te beheren die onder toezicht staan van de lokale regering.

Dit vind je misschien ook leuk