Spaans parlement wil plan B voor periode na einde staat van alarm

door admin
Spaans parlement wil plan B voor periode na einde staat van alarm

Verschillende partijwoordvoerders hebben hun verbazing uitgesproken over het uitblijven van een alternatief plan, terwijl het einde van de staat van alarm ras dichterbij komt. Een aanzienlijk deel van de politieke partijen is van mening dat er een nationaal juridisch kader moet komen waarbinnen de regio’s vanaf 10 mei kunnen handelen. Voor een presentatie daarvan vindt de Spaanse politiek het nu de hoogste tijd. 

Politieke partijen hekelen het gebrek aan transparantie van de premier als het gaat om de situatie na 9 mei en missen deze transparantie eveneens als het gaat om het economische herstelplan en daaruit voortkomende hervormingen. 

Premier vindt wekelijkse Interterritoriale Raad voldoende

De premier daarentegen vindt dat er voldoende instrumenten voorhanden zijn waarmee de autonome regio’s hun coronabeleid kunnen vormgeven. Bovendien worden volgens Sánchez in de wekelijks gehouden Interterritoriale Raad voor Volksgezondheid algemeen geldende besluiten genomen die ook zonder staat van alarm geldig zijn.

“De Spaanse regering wil geen verlenging meer van de staat van alarm en we doen er alles aan om dat te kunnen realiseren. Het vaccinatieproces wordt versneld en er zijn nu al meer dan 11 miljoen doses vaccin toegediend. De rechter heeft toegezegd dat de afspraken die gemaakt worden in de Interterritoriale Raad ook wettelijk nageleefd moeten worden. Dat zal ons juridische kader zijn, een kader dat onder controle staat van de rechterlijke macht. We beschikken over voldoende mogelijkheden om de pandemie in dit stadium in goede banen te leiden. Dagelijks worden een half miljoen mensen tegen covid-19 ingeënt”, verzekerde de premier.

Overkoepelend juridisch kader

De regiopresidenten kunnen zelf inderdaad een staat van alarm afkondigen voor hun gebied als de epidemiologische situatie daartoe noodzaakt. Echter zal dit opnieuw tot grote verwarring leiden en wordt er nu nadrukkelijk gevraagd om een ‘alternatief overkoepelend juridisch kader’ waarbinnen alle Spaanse autoriteiten kunnen handelen.

Dit vind je misschien ook leuk