Uitzetting minderjarige Marokkaanse migranten verder opgeschort

door admin
Uitzetting minderjarige Marokkaanse migranten verder opgeschort

Afgelopen vrijdag werden in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken 45 minderjarige vluchtelingen zonder onderzoeksdossier vanuit Ceuta gerepatrieerd. Dat riep bij diverse organisaties en overheidsorganen de nodige vragen op omdat in de Spaanse immigratiewet is vastgelegd dat vluchtelingen niet kunnen worden uitgezet zolang hun verhaal niet door officiële instanties is gehoord. 

Veel kritiek op uitzetting jongeren

Maandagmiddag liet de rechtbank van Ceuta de repatriëring van de nog niet teruggestuurde jongeren met onmiddellijke ingang voor minimaal 72 uur stopzetten. Deze termijn is nu dus verlengd totdat er een definitief besluit komt over wat er met deze migranten gaat gebeuren.

Hulporganisatie Save the Children, de Spaanse Ombudsman, het ministerie van Sociaal Recht, het openbaar ministerie en het VN-mensenrechtencomité hadden bezwaar gemaakt tegen het besluit van minister Grande-Marlaska om de 45 jongeren uit te zetten. Volgens de minister zouden deze jongeren zelf hebben aangegeven naar Marokko te willen terugkeren. 

Laatste woord aan rechtbank van Ceuta

Volgens bronnen van het deelbestuur van Ceuta kan het stopgezette proces langer dan drie dagen gaan duren. De rechter heeft aangegeven mogelijk meer tijd nodig te hebben om alle informatie in deze zaak te verwerken. Dit betekent dat ook aan het oordeel van het Spaans hooggerechtshof om de repatriëring toch voort te zetten, op dit moment nog geen gehoor wordt gegeven. Het hooggerechtshof oordeelde evenals de rechtbank van Ceuta dat deze zaak wel grondig onderzocht dient te worden. 

Uiteindelijk gaat het om 9 minderjarige Marokkanen die op het moment van de stopzetting nog in Ceuta waren. Hun zaken worden nu door de rechtbank als individuele cases behandeld en niet als één geheel. De uitspraak van de rechter in Ceuta wordt veelzeggend, omdat deze ook op alle andere minderjarige migranten die geen procedure hebben gekregen van toepassing zal zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk