Storm Hermine leidt tot eerste aardverschuivingen en stroomstoringen

door admin
Storm Hermine leidt tot eerste aardverschuivingen en stroomstoringen

Meteorologen voorspellen in de krant 20Minutos dat in drie dagen vijftien keer de hoeveelheid regen kan gaan vallen dan de gemiddelde hoeveelheid voor een hele maand september. Met deze informatie heeft storm Hermine de Spaanse eilandengroep in de Atlantische Oceaan maximaal op scherp gezet voor de “exceptionele aanhoudende” regens die dit hele weekend en tot maandag zullen aanhouden. 

Code rood

Het Spaanse weerinstituut heeft daarom code rood gegeven voor zondag. Dat is te vertalen in “extreem risico wegens ongewoon meteorologisch fenomeen van exceptionele intensiteit”. Aemet waarschuwt niet op pad te gaan, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Alle scholen op alle eilanden blijven maandag gesloten vanwege het noodweer. 

Het weerinstituut heeft enkele satellietbeelden gedeeld van de tropische storm die op de eilanden afstevent. Hierop zijn de dichte wolkenpartijen te zien die de intense regenbuien veroorzaken. 

Enkele gevolgen

De gemeente Las Palma de Gran Canaria heeft een team van 400 man gemobiliseerd om mogelijke risico’s te voorkomen en waar nodig mensen te kunnen helpen en op te treden bij noodsituaties die kunnen ontstaan als gevolg van het noodweer zoals overstromingen of omgewaaide bomen en schade aan gebouwen. 

Het NHC (National Hurricane Centre), verantwoordelijk voor het volgen van tropische orkanen in de Atlantische Oceaan, heeft een laatste update gegeven over Hermine. “Men verwacht dat de zware regens de komende dag of twee dagen zullen aanhouden op de Canarische Eilanden”. Ook is de voorspelling dat de kans op overstromingen groot is. 

Zondag meer en hevigere regenbuien

Voor de archipel bereikt Herminde zondag het hoogtepunt met vooral aanhoudende, intense regen op de oostelijke delen van de eilanden La Palma en El Hierro. Hier wordt 180 liter neerslag per vierkante meter in 12 uur tijd verwacht. Op Gran Canaria gaat het om 120 liter neerslag per vierkante meter in 12 uur tijd. Op Lanzarote en Fuerteventura zal het tot 40 liter per 12 uur kunnen komen.

Harde wind

Naast de neerslag brengt storm Hermine ook harde wind tot 65 km/h mee. De storm verplaatst zich de komende uren naar het noorden en zal tegen het einde van de middag op zondag een draai maken naar het noordoosten om vervolgens maandagnacht naar het noordwesten te draaien en daarna af te zwakken. 

Alarmdienst 112 waarschuwt inwoners van de eilanden om binnen te blijven. Als ze toch naar buiten moeten, dienen ze uit de buurt te blijven van gebieden die kunnen overstromen en zeker geen afwateringskanalen over te steken. Ook moeten mensen oppassen met het rijden door straten die door hun helling ook afwateringskanalen kunnen vormen. 

Rots gevallen

In Puerto de la Cruz is een richel van een rots naar beneden gevallen. Er zijn geen ongelukken gebeurd, maar waar de rots neerkwam, lopen doorgaans veel voetgangers. Iedereen die op Tenerife Norte vliegt, dient de status van hun vlucht te controleren. Vanwege het slechte zicht op de luchthaven, kunnen vluchten worden geschrapt. Langs verschillende wegen op Tenerife zijn aardverschuivingen geweest. 

Dit vind je misschien ook leuk