Strengere regels voor rijbewijzen voor 65-plussers in Spanje

door admin
Strengere regels voor rijbewijzen voor 65-plussers in Spanje

In Spanje zijn er veranderingen in aantocht voor de bestuurders ouder dan 65. Het Directoraat-Generaal voor Verkeer (DGT) overweegt een toename in controles en een frequentere vernieuwing van het rijbewijs – elke twee jaar in plaats van de gebruikelijke tien – om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Met de nieuwe regelgeving van de DGT zal deze groep bestuurders een reeks extra controles moeten ondergaan om op de Spaanse wegen te mogen blijven rijden. Dit alles in een poging om het aantal verkeersdoden te verminderen.

Spanje telt meer dan 27 miljoen bestuurders, met 5,2 miljoen van hen ouder dan 65, volgens de chauffeursvolkstelling van 2021 van de DGT. Voor diegenen in deze leeftijdscategorie – of voor wie deze binnenkort zullen bereiken – wordt de geldigheidsduur van het rijbewijs verkort tot vijf jaar vanaf het bereiken van de leeftijd van 65.

Deze vernieuwingsprocedure gaat echter niet alleen over het verkrijgen van een nieuw rijbewijs. Alle stappen, inclusief het psychotechnisch examen, moeten opnieuw worden doorlopen. En als de bestuurder lijdt aan bepaalde fysieke of ernstige gezondheidsproblemen, kan de geldigheidsperiode van het rijbewijs zelfs beperkt worden tot twee jaar.

Waarom deze verandering?

De groeiende levensverwachting heeft geleid tot een toenemend aantal oudere chauffeurs op de weg. “30% van de dodelijke slachtoffers bij verkeersongevallen in de Europese Unie is ouder dan 65 jaar”, waarschuwde María José Aparicio, plaatsvervangend directeur van verkeerseducatie en -opleiding bij de DGT, begin dit jaar.

In Spanje zelf vertegenwoordigden ze 28% van de dodelijke slachtoffers in 2019, voegde Aparicio toe. Zonder maatregelen zal de vergrijzing van de bevolking waarschijnlijk leiden tot een verslechtering van deze cijfers, waarschuwde Aparicio.

Lees ook: Wat is het toegestane alcoholpromillage in Spanje?

Met de nieuwe wet zal de DGT oudere bestuurders verplichten tot extra medische en fysieke tests, wat de enige manier is om te bevestigen dat ze nog steeds bekwaam zijn om veilig te rijden, zowel voor zichzelf als voor andere weggebruikers.

Problemen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden

De DGT wijst ook op een aantal gezondheidsproblemen en ziekten die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden en dus de geldigheid van het rijbewijs kunnen verminderen. Deze omvatten hart- en ademhalingsziekten, chronische aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson, bepaalde degeneratieve, vasculaire, oncologische en endocriene aandoeningen, ernstige psychiatrische stoornissen, gezichtsproblemen en neurologische aandoeningen zoals bewustzijnsverlies en epilepsie.

Andere effecten van veroudering

Daarnaast benadrukt de DGT dat de veroudering bepaalde effecten met zich meebrengt die negatief kunnen zijn voor het rijden op de weg. Het gaat om stijfheid in spieren en gewrichten, afname van reflexen, moeilijkheden met zicht, vooral ’s nachts, gehoorproblemen, moeilijkheden om aandacht te verdelen over verschillende taken, en problemen met rijden in onbekende of drukke gebieden of onder stressvolle omstandigheden. Deze factoren kunnen bijdragen aan een verhoogde vermoeidheid, problemen met het snel lezen van borden en het volgen van verkeerssignalen, en moeilijkheden bij het rijden onder slechte weersomstandigheden.

Hoe het rijbewijs te vernieuwen?

De vernieuwing van het rijbewijs moet worden verwerkt in een door de DGT geautoriseerd Medisch Erkenningscentrum, waar de betrokken persoon een psychotechnisch examen ondergaat. Daarnaast worden er foto’s van de bestuurder gemaakt en wordt er een vergoeding gevraagd voor het medisch onderzoek en de verkeersbelasting. Het goede nieuws voor mensen ouder dan 70 is dat zij deze laatste kosten niet hoeven te betalen.

Na goedkeuring van het psychotechnisch examen en voltooiing van de procedure wordt een tijdelijk rijbewijs verstrekt. Dit rijbewijs is geldig tot de afgifte van de definitieve vergunning, die per post wordt verstuurd binnen een maximale termijn van zes weken.

Lees ook: DGT wijzigt vereisten voor vernieuwen rijbewijs in Spanje

Bron: El Periodico

Dit vind je misschien ook leuk