De provincie Málaga gaat binnen enkele maanden van een situatie van waterschaarste en -beperkingen naar eentje waarin een stuwmeer uit veiligheidsoverwegingen water moet lozen. Het stuwmeer La Concepción heeft op vrijdagmiddag de sluizen opengezet in afwachting van storm Jana, die naar verwachting het hele weekend zware regenbuien naar Málaga brengt.
Volgens de laatste metingen heeft La Concepción, dat elf gemeenten tussen Torremolinos en Manilva van water voorziet, een capaciteit van iets meer dan 57 kubieke hectometer. Afhankelijk van het seizoen moeten er echter reserves worden aangehouden. De beheerstrategie verschilt tussen augustus en maart, vooral met regenval in het vooruitzicht. Op vrijdag om 12.00 uur stond het reservoir op 47 hm³ (82% van de capaciteit en drie keer zoveel als vorig jaar om deze tijd), met een instroom van ongeveer 0,10 hm³ per uur. Gezien de voorspelde regenval achtte de waterautoriteiten aan de kust lozen noodzakelijk om veiligheidsnormen te handhaven.
De droogte houdt aan
Het lozen van water uit La Concepción staat in schril contrast met de aanhoudende droogte waar Málaga al lange tijd mee kampt. Afgelopen oktober werden de inwoners van Málaga geconfronteerd met waterrestricties. Die werden opgelegd door de Commissie voor Droogtebeheer van de Andalusische Middellandse Zee-bekkens. Door het tekort aan water in dit en andere stuwmeren werd het watergebuik in de westelijke Costa del Sol beperkt tot 200 liter per inwoner.
Momenteel is de situatie dus volledig anders en loopt het water uit La Concepción gewoon de zee in om het stuwmeer op veilige niveaus te houden. Zo wordt het gebrek aan infrastructuur en investeringen in waterbeheer wel pijnlijk duidelijk. Want hoewel het reservoir vol is, blijft water een van de grootste behoeften van de provincie.
In onderstaande grafiek, gebaseerd op gegevens van de Junta de Andalucía, is te zien hoe scheef het water verdeeld is in de provincie.
Belemmeringen voor wateroverdracht
Het overtollige water kan momenteel namelijk niet naar andere stroomgebieden met watertekorten worden overgebracht. Dit, ondanks de bypass in Churriana met een capaciteit van 500 liter per seconde. Het geloosde water kan daar niet heen omdat het eerst een behandeling nodig heeft in de verouderde waterzuiveringsinstallatie van Río Verde. En die is nu niet in staat om de benodigde hoeveelheden te verwerken. Aan een verdubbeling van de capaciteit van deze installatie werken momenteel de Junta de Andalucía en waterbedrijf Acosol. Liefst 37 miljoen euro trekken ze hier voor uit.
Noodzaak van infrastructuurverbeteringen
Naast de uitbreiding van de zuiveringsinstallatie onderzoeken de Junta en Acosol de aanleg van een nieuwe hoofdwaterleiding, aangezien de huidige infrastructuur door de jaren heen sterk is verslechterd. Men raamt dit project op meer dan 300 miljoen euro, met Benalmádena als prioriteit voor het eerste traject.
Alternatieve waterbronnen en toekomstperspectieven
Hoewel het verminderen van het gebruik van de ontziltingsinstallatie en het stoppen met het gebruik van putten in Fuengirola en Guadalmansa overwogen zou kunnen worden, is dit technisch niet haalbaar vanwege de beperkte capaciteit van de oude zuiveringsinstallatie. Het oorspronkelijke plan om de dam van La Concepción te verhogen is vrijwel uitgesloten vanwege technische complexiteit en milieubezwaren, aangezien dit het huidige Nationaal Park Sierra de las Nieves zou beïnvloeden. In plaats daarvan wordt nu het project voor het Gibralmedina-reservoir tussen Cádiz en Málaga overwogen, dat de stromen van de Guadiaro-rivier zou reguleren en jaarlijks 15 hm³ naar de Costa del Sol zou kunnen overbrengen.
Lees ook: Waterreserves provincie Málaga bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar