Tijdens de EU-top was Granada even het centrum van Europa

door admin
Tijdens de EU-top was Granada even het centrum van Europa

Granada was even het centrum van de Europese politiek nu meer dan veertig staatshoofden daar bijeen kwamen om te praten over onderwerpen die variëren van de uitbreiding van de EU tot een vernieuwd migratiebeleid.

De meest opvallende aanwezige was de Oekraïense president Volomidir Zelenski. Opvallende afwezigen waren de president van de Junta de Andalucía Juanma Moreno en de burgemeester van Granada Marifrán Carazo. Dat zorgde nog voor enige irritatie in de Zuid-Spaanse regio waar bestuurders ervan overtuigd zijn dat als de top in Catalonië of Baskenland had plaatsgevonden er wel degelijk regionale en lokale bestuurders bij waren geweest. De regering van Spanje heeft het bestuur en de gemeenteraad geïnformeerd dat de ‘rigiditeit’ van het protocol uitzonderingen verhindert.

Bezoek aan Alhambra en galadiner in Parador

Het gezelschap bracht een bezoek aan het Alhambra om vervolgens te genieten van een Andalusisch galadiner in de Parador de Granada bereid door chefkok Paco Morales. Hij runt het restaurant Noor in Córdoba met twee Michelin-sterren en staat in de “top 50 van beste chefs ter wereld volgens The Best Chef Awards. De Spaanse koning en koningin Felipe VI en Letizia traden op als gastheer en -vrouw. In het Paleis van Karel de Vijfde werd de officiële foto genomen. 

Tonen van Europese eenheid tegenover Rusland

De belangrijkste agenda van deze derde intergouvernementele top was het tonen van Europese eenheid tegenover Rusland. Partners van de leiders zijn ook uitgenodigd, net als tijdens het diner in het Prado Museum tijdens de NAVO-top in 2022 in Madrid. De politiek leiders kregen de gelegenheid om de Nazarí-paleizen van de Alhambra te bezoeken, die sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst staan.

Impact op Granada

Het verwachte hotelaanbod in de stad was bijna vol, met een gemiddelde bezettingsgraad van ongeveer 80%. Met name de vier- en vijfsterrenhotels waren bijna volgeboekt, volgens informatie verstrekt aan Europa Press door de Federatie van Horeca- en Toerismebedrijven.

Omvangrijk beveiligingsapparaat op de been

Ongeveer 5.000 beveiligingsmedewerkers, waaronder 3.500 nationale politieagenten en ongeveer 1.400 leden van de Guardia Civil, maakten deel uit van het beveiligingsapparaat. Er waren aanzienlijke verkeers- en parkeerbeperkingen zijn rond het Palacio de Congresos en het Alhambra-terrein.

Protesten

Ongeveer dertig organisaties, verenigd onder de “Sociale Top van Granada”, hadden een demonstratie gepland om hun afkeuring van Europese beleidsmaatregelen kenbaar te maken. De lokale overheid had de mars oorspronkelijk verboden uit veiligheidsoverwegingen, maar het Hooggerechtshof van Andalusië heeft bepaald dat de mars kon doorgaan, mits deze uit het stadscentrum wordt gehouden.

De andere kant van de top 

In een moment dat viraal ging op social media, pakte de Spaanse president Pedro Sánchez een camera om een foto te nemen van de Finse premier Petteri Orpo en zijn vrouw, Niina M. Kanniainen. Na de fotosessie was het tijd voor een gezamenlijke selfie van beide echtparen.

Selfie-honger in het Patio de los Arrayanes

De dag was niet alleen gevuld met politieke agenda’s maar ook met een golf van selfies. Bijna niemand wilde het iconische Patio de los Arrayanes van het Moorse gebouwencomplex Alhambra verlaten zonder een foto. Josep Borrell, de EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken, was zeer actief met zijn camera, vastbesloten om elk moment vast te leggen. Medewerkers van het Patronaat van de Alhambra verzorgden rondleidingen om ervoor te zorgen dat niemand ook maar een detail miste.

Zoektocht naar rust

De drukke dag liet sommige van de leiders vermoeid achter. Zowel de Albanese premier Edi Rama als de Hongaarse premier Viktor Orban zochten naar een rustig moment en namen plaats in het Patio de los Arrayanes.

Bijzondere momenten op de iconische Patio de los Leones

Binnen de muren van de Alhambra ontmoetten Sánchez en zijn vrouw de Spaanse koning en koningin. Terwijl ze door het Patio de los Leones liepen, zorgde een andere ‘leeuw’, een kat, voor een viraal moment op sociale media.

Flamenco en een ongemakkelijk toast

De dag kon niet eindigen zonder een vleugje lokale cultuur. Flamenco-artiest Marina Heredia verzorgde een 20-minuten durend optreden, waarna ze een gesprek had met de Spaanse koning en koningin. Een van de meest opvallende momenten was toen koning Felipe VI een toast uitbracht, terwijl koningin Letizia wat ongemakkelijk naast hem stond, totdat ze uiteindelijk besloten de toast te delen.

Lees ook: Historische EU-migratieovereenkomst op komst tijdens top in Granada

Dit vind je misschien ook leuk