Doordat het er in de zomermaanden steeds heter wordt als gevolg van de klimaatverandering, kiezen zowel nationale als buitenlandse toeristen nu voor nieuwe bestemmingen in Noord-Spanje. Deze waren tot voor kort veel minder bekend.
De Middellandse Zee wordt in grote mate vervangen door de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee. Traditionele zomerbestemmingen voor internationaal toerisme, zoals de kusten van Andalusië, Murcia en de Valenciaanse Gemeenschap, hebben hun topplaatsen in de ranglijst van groei moeten afstaan aan Galicië, Asturië en Cantabrië. Alleen al in augustus registreerden deze drie autonome gemeenschappen in het noorden 435.500 bezoekers. Dat is een stijging van 47% ten opzichte van 2022.
Groei van ruim 25% voor Cantabrische kustlijn
Volgens gegevens van de toeristische organisatie Exceltur is het aantal toeristen aan de Cantabrische kustlijn deze zomer gemiddeld met meer dan 25% gegroeid. Door het koelere klimaat, de afstand van de hittegolven die het zuiden van het schiereiland troffen en de groene omgeving, zijn ze de favoriete bestemming van afgelopen zomer geworden.
Grootste groei voor Baskenland
Meer dan 37 miljoen toeristen bezochten Spanje deze zomer. Dat is een toename van 12,48% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Het Baskenland zag de grootste groei in bezoekersaantallen vergeleken met de zomer van 2019 (de laatste voor de pandemie), met een stijging van 27,4%. Galicië volgt met een toename van 27%, en Asturië met 26%. Cantabrië kende een stijging van 15,6% en is nu een van de voorkeursbestemmingen.
De klassieke bestemmingen blijven populair
Ondanks de toename van bezoekers in het noorden van het schiereiland, blijven klassieke bestemmingen zoals de Balearen, Canarische Eilanden, Catalonië, de Valenciaanse Gemeenschap en Andalusië succesvol. Andalusië registreerde een aanzienlijke groei in het aantal buitenlandse toeristen tussen juni en september, met 16,11% meer dan in dezelfde periode van 2022. De grootste stijging, volgens gegevens van het INE, werd opgetekend in de Gemeenschap van Madrid met 22,65%. De Balearen verbeterden met 7,06% en de Canarische Eilanden met 5,45%.
Daling van groeisnelheid voor Andalusië
De daling van de groeisnelheid in buitenlandse bezoekers voor Andalusië is een punt van zorg voor de gemeenschap, waarvan de economie in grote mate afhankelijk is van de toeristische sector. Alleen al in 2022 genereerde de toeristenindustrie 22,5 miljard euro. De stijgende temperaturen dwingen het zuiden van Spanje om hun toeristisch model te herzien. Experts in de sector benadrukken het belang van het spreiden van het toerisme over het hele jaar in plaats van alleen de zomermaanden. Want dit jaar was het daar tot ruim in november mogelijk om op het strand te liggen met maximumtemperaturen tot 25ºC (en zelfs incidenteel tot 36ºC) en relatief weinig regen.
Afgelopen augustus was de heetste ooit gemeten in Spanje en de Spaanse weerdienst Aemet gaf in traditionele bestemmingen zoals Málaga, Marbella en Torremolinos liefst 63 waarschuwingen voor ernstige hitte uit, met temperaturen boven de 39ºC. Er werden ook zes waarschuwingen voor extreme hitte uitgegeven, met kusttemperaturen boven de 42ºC.
Klimaatverandering ‘gunstig’ voor Noord-Spanje
Klimaatverandering heeft een negatief effect op Andalusië, maar is vanuit toeristisch oogpunt gunstig voor het noordelijke deel van het schiereiland. Dat wordt getransformeerd van een overwegend regenachtig en koel landschap in een gebied waar het vaker strandweer is, minder regen en nog relatief weinig massatoerisme. De gastronomie is er uitstekend, evenals het vastgoedaanbod. De gunstige prijzen voor huizen in gebieden zoals Asturië en Galicië trekt een nieuw consumentenprofiel aan.
Lees ook: Asturië gekozen tot meest geliefde regio van Spanje