Tot 50 liter neerslag verwacht in provincie Málaga op vrijdag en zaterdag

door admin
neerslag

Málaga en omgeving maken zich op voor een stormachtig weekend met verwachte regenval tot 50 liter per vierkante meter en krachtige windstoten op vrijdag en zaterdag.

Het vorige week al aangekondigde regenfront zal grote gemeenten zoals Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Mijas en Torremolinos treffen. Meteorologen geven het een voorspelde kans van 100%. Aemet heeft het front dat vanaf donderdag via het noordwesten Spanje binnentrekt Karlotta gedoopt.

Aanzienlijke neerslag

Volgens de laatste voorspellingen zal deze periode van “aanhoudende regenval” gemiddeld “30 liter per vierkante meter” over de hele provincie brengen, met in het westelijke deel zelfs hoeveelheden tot “50 liter”. Deze neerslag wordt veroorzaakt door een actief Atlantisch front. Dat komt de regio binnen met aanzienlijke bewolking. Gedurende zaterdag neemt de neerslag af om te veranderingen in  “sporadische en verspreide buien”, waarna ze grotendeels van de kaart verdwijnen. Echter, waar de regen aanhoudt, wordt deze “in de vorm van storm” verwacht.

Waarschuwing voor harde wind

Het Spaanse meteorologische agentschap Aemet waarschuwt dat de buien tegen het weekend gepaard zullen gaan met “sterke windstoten”. Dat geldt voornamelijk “in de tweede helft van vrijdag en op zaterdag”. Vanaf dinsdag is er een speciale weerswaarschuwing actief voor neerslag, wind en maritieme stormen in de Zee van Alborán. Die zal zich ook uitstrekken naar de Middellandse Zee met een waarschijnlijkheid van krachtige westenwinden. De kans is groot dat er oranje of zelfs rode weerwaarschuwingen zullen worden uitgegeven voor diverse ongunstige weersfenomenen.

Temperatuurdaling en herstel

De komst van dit front zal bovendien ook leiden tot een temperatuurdaling van “3 tot 4 graden” van de “huidige 22 tot 23 graden”. Zodra de regen zaterdag wegtrekt, zullen de temperaturen weer stijgen.

Autoriteiten adviseren waakzaam te blijven en voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de verwachte weersomstandigheden. Het is raadzaam om de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten te houden. Bewoners van de gewaarschuwde gebieden moeten zich voor te bereiden op mogelijk onstuimig weer. Dat houdt ook een kans op overstromingen in en hinder voor het verkeer.

Dit vind je misschien ook leuk