Uitzinnige fans vieren promotie Málaga CF naar tweede klasse

Voetbalstadion en straten van Málaga kleurden blauw/wit

door Elize van Loon
Málaga CF, promotie

Het was feest zondag in Málaga! De promotie van Málaga CF naar de tweede klasse werd er uitbundig gevierd.  Na een bloedstollende promotiewedstrijd tegen Gimnàstic de Tarragona verzekerde de lokale voetbalclub zich van een plaats in de Spaanse tweede klasse.

De uitbundige feestnacht in Málaga eindigde op zondagochtend vroeg op de luchthaven, waar 5.000 uitzinnige fans de spelers om 4 uur ’s ochtends als ware helden onthaalden. Málaga CF degradeerde vorig seizoen naar de Spaanse derde klasse, het semiprofessioneel niveau. Maar, met de steun van de fanatieke en trouwe achterban vocht de voetbalclub zich dit seizoen weer terug. Met deze promotie als gevolg. Die leidde tot een bom van vreugde en emoties in Andalusië, met onbeschrijflijke taferelen. De fans van de blauw-witten vierden de terugkeer van hun team naar het professionele voetbal in stijl bij elk van de verschillende evenementen langs de route. Na de spontane explosie van vreugde over een epische promotie naar de tweede klasse heeft Málaga, volgde de officiële viering van deze mijlpaal zondagmiddag.

Blauw/wit op straat na promotie Málaga CF

Op zondagmiddag vonden de feesten om de promotie te vieren plaats in de stad Málaga. Wat begon in de vroege uren van de vorige ochtend op het vliegveld ging verder met een route die een bloemenoffer aan de Cautivo, een bezoek aan de Diputación, het stadhuis en een nieuw bloemenoffer aan de Divina Pastora omvatte. En het begon allemaal thuis. In het afgeladen stadion La Rosaleda.

Alsof het een wedstrijddag was, pakten de fans van de blauw-witten de tribune direct in om met hun team te vieren toen ze de bus verlieten. De spelers vierden al feest voordat ze het stadion verlieten op wat een gedenkwaardige middag aan het worden was. In de eerste paar meter kregen de eerste verrassing. De brandweer kwam het team tegemoet, zette de sirenes aan en applaudisseerde vanaf de deur.

De kerk van San Pablo was de eerste halte om de Cautivo en María Santísima de la Trinidad te bedanken. Eenmaal binnen brachten spelers het bloemenoffer voor het Mariabeeld.

Vanaf daar ging de bus volgens het feestprogramma richting Avenida de Pacífico om rond 19:00 uur te worden ontvangen door de autoriteiten van de Diputación Provincial en vervolgens naar het stadhuis te gaan waar ze vanaf het balkon van het Casa Consistorial de fans toespraken

Om de cirkel rond te maken eindigde de tour met een bezoek aan de beschermheilige van de sport, de Divina Pastora, in Capuchinos, waar elk seizoen begint met een bloemenoffer.

Doelpunt in slotfase

Ondersteund door zijn trouwe achterban vond de Spaanse voetbalclub dit seizoen de weg terug naar boven. Met succes. Het Estadio La Rosaleda herleefde als nooit tevoren en de club verzekerde zich met een derde plek in de reguliere competitie van de promotie play-offs.

En het was bloedstollend spannend in de finale van de play-offs. Na een 2-1-thuiszege tegen Gimnàstic keek Málaga in de wedstrijd tot diep in de verlengingen tegen een 2-0-nederlaag aan. Maar de slotfase was verrassend! Met 2-1 in de 108e minuut en vervolgens in de 124e minuut de gelijkmaker.

Lees ook: Girona’s ongekende opkomst en strijd om de derde plaats in La Liga 

Dit vind je misschien ook leuk