Van ‘zwart punt’ tot toeristische hotspot op Canarische Eilanden

door admin
Van 'zwart punt' tot toeristische hotspot op Canarische Eilanden

Twintig miljoen euro is nodig om de Kasbah af te breken en een nieuw complex te bouwen. De investeerders profiteren van het feit dat ze door renovatie nog bebouwbare ruimte hebben an de kust. Het Kasbah-winkelcentrum is een van de oudste in Playa del Inglés, in San Bartolomé de Tirajana. Het is, net als zijn buren, de winkelcentra Plaza en Metro, sterk gericht op het aanbieden van het nachtleven. In tegenstelling tot die andere twee complexen is de Kasbah echter degene waarin meer bedrijven in de loop van de tijd actief zijn gebleven. Daarom maakt dit centrum de beste kans op succes na een verbouwing. De laatste hand wordt nu gelegd aan de werkzaamheden om de uitgebreide renovatie van het complex te starten.

Bekijk ook: Gran Canaria dreigt met sloopkogel voor winkelcentra in Playa del Inglés

Javier Alonso, voorzitter van de groep investeerders, zegt in Canarias 7 dat “de onderhandelingen al ver gevorderd zijn” en dat er een geschatte investering van tussen de 18 en 20 miljoen euro mee zal zijn gemoeid. Dat bedrag is nodig om deze oude compound die dateert van het einde van de jaren 60 van de vorige eeuw af te breken. Vervolgens wordt er dan een ander complex gebouwd. Aangepast aan de huidige tijd en toegankelijker. Het wordt eveneens opnieuw deels gericht op het nachtleven met clubs en discotheken. Het project wordt binnenkort opgeleverd.

Volgens Alonso is normaliter het probleem dat de panden in dit soort winkelcentra meestal in bezit zijn van verschillende eigenaren die het allemaal eens moeten worden over het te volgen project. “In dit geval zijn de onderhandelingen echter al ver gevorderd”, aldus Alonso. 

Gouden mijl van het toeristische zuiden

Alonso wijst erop dat voor de financiering van dit ambitieuze voorstel machtige investeerders aangetrokken zullen worden. Met name grote commerciële winkel- en horecabedrijven. Die hebben de wens om zich te vestigen aan wat jarenlang werd beschouwd als de gouden mijl van het toeristische zuiden. Heel anders dan wat het nu is: een zwarte smet op het blazoen van de populaire badplaatsen en het zenuwcentrum van de bestemming Maspalomas Costa Canaria, in San Bartolomé de Tirajana.

De Kasbah heeft nu een troef in haar voordeel. Volgens Alonso is niet al het bebouwbare gebied bezet. Voor de investeerders biedt het dus kansen om land te verkrijgen om zich te vestigen in een toeristisch gebied. 

Bekende supermarkten willen voet aan de grond krijgen in Playa del Inglés, maar wegens gebrek aan grond zijn ze daar tot nu toe niet in geslaagd. Vandaar dat de mogelijke sloop van de Kasbah of het naburige commerciële centrum Metro een aantrekkelijke kans wordt.

Dit wordt ook bevestigd door de wethouder Stedenbouw in San Bartolomé de Tirajan. Samuel Henríquez twijfelt er niet aan dat ze kunnen rekenen op de financiële steun van enkele van de tientallen investeerders die veelvuldig met zijn afdeling overleggen over grond- en bestemmingsplannen om zich midden in het toeristische gebied te vestigen. Al geeft hij toe niet op de hoogte te zijn van de details van het project waarover op het moment wordt onderhandeld.

“Ze moeten de Metro nu weggooien, het is beschamend”

Voor Alonso is het duidelijk dat Playa del Inglés, wil het weer van de grond komen, dringend de ballast moet afschudden die is veroorzaakt door het architecturale skelet en de gigantische vuilnisbelt die Metro is geworden. “Ze moeten het zo snel mogelijk slopen, het is zonde”, klaagt hij. “We gaan ons inspannen om onszelf te vernieuwen, maar ook de directe omgeving moet verbeteren.”

Dit vind je misschien ook leuk