Vermeende drugshandelaar overlijdt tijdens achtervolging met Guardia Civil

door admin
drugshandelaar

Een vermeende drugshandelaar is zaterdag rond 22 uur overleden tijdens een achtervolging tussen de Guardia Civil en een narcolancha voor de kust van Caños de Meca, in Barbate (Cádiz).

De achtervolging begon toen een patrouilleboot van de Douanedienst (SVA) een recreatievaartuig opmerkte dat vermoedelijk betrokken was bij drugssmokkel. Tijdens de achtervolging raakte de drugsboot uit balans na een botsing met de patrouilleboot. Daardoor vielen twee inzittenden in het water.

Noodlottige gebeurtenissen

De SVA-agenten slaagden erin de twee inzittenden uit het water te redden en hen naar de haven van Barbate te brengen. Het ging om een Marokkaan zonder papieren en een Spanjaard met een strafblad voor drugshandel. Helaas kreeg de Marokkaanse inzittende tijdens het transport een hartstilstand en overleed ondanks reanimatiepogingen. De andere vermeende drugshandelaar liep verwondingen op en is gearresteerd. Na het incident heeft de SVA het betrokken vaartuig en vier zakken hasj in beslag genomen, waarvan de exacte hoeveelheid nog moet worden vastgesteld.

Volgens bronnen van de douane, werd de patrouilleboot van de douane door een helikopter gewaarschuwd voor de aanwezigheid in het gebied van een “recreatieboot, met een krachtige motor”. Dat deed de autoriteiten direct vermoeden dat de opvarenden bezig waren met drugshandel. Nadat de boot was gelokaliseerd, begon een achtervolging waarbij “verschillende botsingen” plaatsvonden, aldus de regeringsafgevaardigde in Andalusië, Pedro Fernández.

Eerdere incidenten

De zaak doet denken aan het dramatische incident in februari toen twee agenten van de Guardia Civil om het leven kwamen in de haven van Barbate. Hun patrouilleboot werd geramd door een narco-speedboot. Volgens ingewijden binnen het korps hebben boten van drugssmokkelaars vrij spel in de havens van de provincie Cádiz. De Guardia Civil zou over onvoldoende materiële middelen beschikken om de welig tierende drugshandel in het gebied aan te pakken. Ruim een week voor de dood van de Guardia Civil-agenten stierf een man nadat zijn narco-speedboot in botsing kwam met een patrouilleboot van de Guardia Civil. Het incident gebeurde bij de monding van de rivier de Guadalquivir, in Sanlúcar de Barrameda, ook in de provincie Cádiz.

Dit vind je misschien ook leuk