Particuliere zorgverzekeringen in Spanje zullen naar verwachting flink duurder worden als gevolg van de afschaffing van de belastingvrijstelling op premies. Dit besluit komt voort uit een akkoord tussen PSOE en Sumar en zal naar schatting 12 miljoen verzekerden raken.
Momenteel zijn deze polissen vrijgesteld van de belasting op verzekeringspremies (IPS), die op 8% staat. Wordt deze maatregel doorgevoerd, dan zal deze belasting vanaf 2025 ook gelden voor gezondheidsverzekeringen. Het besluit komt op een moment dat veel Spanjaarden zich tot de particuliere zorg wenden vanwege een tekort aan capaciteit in het publieke systeem. De publieke gezondheidszorg kampt met langere wachttijden en beperkte middelen, waardoor veel mensen afhankelijk worden van hun particuliere verzekering.
De reden waarom de coalitie een einde maakt aan de belastingvrijstelling is dat deze vooral de hogere inkomens bevoordeelde. Deze argumentatie wordt door de verzekeraars afgewezen. “We zien het niet als een voordeel voor de rijken; 30% van de Spaanse bevolking heeft een privé zorgverzekering”, aldus vertegenwoordigers uit de sector. Die zijn nu bang dat de voorgestelde wijziging tot een exodus van privé dekking kan leiden.. Daardoor zal de vraag naar behandelingen in de al zwaar onder druk staande publieke zorg toenemen.
Premies blijven stijgen door toenemende kosten
De Spaanse zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren al te maken gehad met stijgende kosten. Zowel door hogere salarissen voor medische professionals als door investeringen in nieuwe medische apparatuur en infrastructuur. Dit, gecombineerd met een toenemende vraag naar private zorg, heeft gezorgd voor een stijging in de premies. De nieuwe belastingmaatregel zal deze trend alleen maar versterken.
Volgens schattingen van vergelijkingswebsites, zoals Selectra, kunnen premies in 2025 met 10% tot 15% stijgen, afhankelijk van de dekking. Deze stijging komt bovenop de reeds gestegen premies van het afgelopen decennium, die inmiddels met 50% zijn toegenomen.
Financiële druk op huishoudens
Voor veel huishoudens betekent de verwachte stijging een nieuwe financiële last. Waar gezondheidsverzekeringen eerder een manier waren om wachttijden in de publieke zorg te vermijden, dreigen ze nu voor een deel van de bevolking onbetaalbaar te worden. Deze ontwikkeling leidt tot zorgen over de toegankelijkheid van zorg; vooral lagere en middeninkomensgezinnen zullen de pijn voelen, terwijl vooral de hogere inkomensgroepen de premies kunnen blijven betalen.
Onzekerheid over toekomst publieke zorg voor ambtenaren
De toekomst van Muface, het publieke zorgprogramma voor 1,5 miljoen Spaanse ambtenaren, hangt eveneens in de lucht. Dit systeem, dat ambtenaren de keuze biedt tussen publieke en private zorg, dreigt te verdwijnen door stijgende kosten en minder interesse van verzekeraars. Mocht dit gebeuren, dan zullen veel ambtenaren moeten overstappen naar de publieke zorg, wat de druk op het systeem nog verder zal verhogen.