Visser vangt per ongeluk reuzenhaai aan de Costa Brava

door Elize van LoonElize van Loon
Reuzenhaai

Een visser uit Port de la Selva aan de Costa Brava had vorige week een onverwachte vangst in zijn netten. Hij ving een reuzenhaai (Cetorhinus maximus) van maar liefst zeven meter lang. Het dier raakte verstrikt en kon niet meer ontsnappen.

Niet alleen de grootte van de haai was bijzonder. Het gaat om een haaiensoort die vermeld staat in de Catalaanse catalogus van bedreigde diersoorten. De visser waarschuwde direct de autoriteiten en bracht de haai naar de haven. Helaas was het dier bij aankomst in de haven overleden.

Een bijzondere vangst

De reuzenhaai is de grootste vis in de Middellandse Zee en de op één na grootste ter wereld. Het is een filtervoedend dier dat plankton en kleine vissen eet door met zijn bek open door het water te bewegen. Dit exemplaar, een volwassen vrouwtje, woog tussen de 4.000 en 6.000 kilo en had een kenmerkende snuit die in geopende toestand een diameter van één meter bereikte.

Per ongeluk in het net

Volgens bronnen was de haai per ongeluk in het net van de vissersboot terechtgekomen. Toen het dier probeerde te ontsnappen, raakte het steeds verder verstrikt, wat uiteindelijk tot de dood leidde. Dankzij de juiste aanpak van de visser en de betrokken instanties kan er nu meer kennis worden opgedaan over deze bedreigde diersoort.

Onderzoek en medewerking

Technici van de Stichting voor het Behoud en Herstel van Dieren (Fundació Cram) voerden biometrische tests uit en namen monsters van het dier om het verder te bestuderen. Ze onderzochten lengte, gewicht, vinstructuur en huidtextuur en kunnen diepgaandere analyses uitvoeren zoals genetische tests en elektromagnetische gevoeligheid.

Een stap vooruit in de bescherming van de reuzenhaai

Het incident onderstreept het belang van protocollen en samenwerking bij het beschermen van bedreigde diersoorten. Dit biedt wetenschappers nieuwe inzichten om de reuzenhaai beter te beschermen. Medewerkers van stichting  Fundació Cram benadruktende medewerking van Forestal Catalana, Agents Rurals, de Confraria de Port de la Selva en de Nautische Club bij deze operatie. Ze waren ook dankbaar voor de snelle reactie van de visser, die alle protocollen volgde om het exemplaar veilig naar de haven te brengen.

Lees ook: Al 130 gestrande dolfijnen in Galicië dit jaar