Al 130 gestrande dolfijnen in Galicië dit jaar

door Else BeekmanElse Beekman
gestrande dolfijnen in GaliciË

Op het strand van Doniños, bij de Galicische stad Ferrol, liggen al dagenlang twee dode dolfijnen. Een van hen spoelde drie dagen geleden aan, de andere ligt er al ruim twee weken. Dit tragische tafereel is geen uitzondering: sinds begin dit jaar zijn er in Galicië al 130 gestrande dolfijnen geteld.

Volgens de coördinator van Cemma, een organisatie die zich inzet voor het onderzoek en de bescherming van zeezoogdieren, blijven er nog altijd tientallen dode dieren op Galicische stranden liggen. De organisatie ontvangt dagelijks meldingen van aangespoelde dolfijnen en heeft moeite om ze allemaal te bergen. In Doniños liggen de twee aangespoelde exemplaren verspreid over het strand en Cemma is van plan om ze snel te verwijderen. Maandag hopen medewerkers de dode dolfijnen eindelijk te kunnen bergen.

Vooral gewone dolfijnen slachtoffer

Het gaat voornamelijk om gewone dolfijnen (Delphinus delphis), een soort die veel voorkomt in de wateren rond Galicië. Wat de exacte oorzaak is van de massale sterfte, is nog niet duidelijk. Verschillende factoren kunnen een rol spelen, zoals vervuiling, klimaatverandering en interacties met de visserij. Veel dieren komen om door bijvangst in de visserij. Nadat ze per ongeluk in visnetten verstrikt raken, worden ze door vissers weer overboord gegooid en spoelen ze aan op de stranden. Daarnaast speelt het weer een rol, zoals in Rías Baixas, waar stormen verschillende dieren de dood injoegen. Cemma roept op tot verder onderzoek en vraagt aandacht voor de zorgwekkende toename van gestrande zeezoogdieren.

Golf van dode dolfijnen vorig najaar

Volgens officiële gegevens van Cemma strandden er tot oktober 2024 al ongeveer 600 dolfijnen in Galicië, een aantal dat mogelijk de 730 van het voorgaande jaar zal evenaren. De gemiddelde jaarlijkse stranding lag tussen 1990 en 2022 rond de 256 dieren, maar de recente stijging naar ruim 600 à 700 per jaar is zorgwekkend. Cemma waarschuwt dat zonder ingrijpen deze trend zich zal voortzetten en roept op tot maatregelen om de impact van de visserij op zeezoogdieren te verminderen.

Wat kun je doen bij een gestrande dolfijn?

Mensen die een aangespoelde dolfijn vinden, wordt geadviseerd om onmiddellijk contact op te nemen met Cemma of de lokale autoriteiten. Het is belangrijk om het dier niet aan te raken en voldoende afstand te houden, aangezien dode zeezoogdieren ziektes kunnen overbrengen.

Lees ook: Uniek in Spanje: twee tropische dolfijnen gestrand in Barbate