Wat wordt er vandaag gevierd op de Dag van Andalusië?

door admin
Wat wordt er vandaag gevierd op de Dag van Andalusië?

In veel gebieden in Andalusië organiseren steden en dorpen festiviteiten met een Andalusisch en dus regionaal tintje. Terrassen worden versierd met de groen-witte vlaggen van Andalusië. Veel Spanjaarden gaan uitgebreid lunchen op hun vrije dag en op verschillende plaatsen worden muziek-evenementen georganiseerd of maaltijden met traditioneel eten en entertainment.

Veel kinderen op kleuter- en basisscholen verkleden zich in groen en wit op de laatste schooldag voor de Día de Andalucía. Ze krijgen dan een typisch Andalusisch ontbijt van brood met olijfolie en zout of suiker en verse sinaasappelsap en leren over de geschiedenis van Andalusië. Vaak voeren ze toneelstukken op, kleuren ze afbeeldingen van de insignes van Andalusië en zingen ze de Himno de Andalucia.

Blas Infante

De grondlegger van het Andalusische nationalisme was Blas Infante. Ook bekend als “de vader van Andalusië”, schreef hij de teksten voor het regionale volkslied en creëerde hij de Andalusische vlag. In heel Andalusië zie je monumenten van de in Malaga geboren Blas Infante. 
 
De strijd om de autonomie van Andalusië als regio gaat al meer dan 100 jaar terug. In 1977 gingen zelfs meer dan 2 miljoen Andalusiërs de straat op om autonomie te eisen. Pas bij het referendum van 1980 zagen ze hun wens in vervulling gaan, sindsdien is 28 februari een dag om te vieren!

Andalusië

Met ongeveer 8,5 miljoen inwoners is Andalusië de autonome gemeenschap met het hoogste inwoneraantal. Spanje telt momenteel 17 autonome regio’s en twee autonome steden – Ceuta en Melilla. Sevilla is de hoofdstad van de regio Andalusië. En binnen de regio zijn er acht provincies (Almeria, Cadiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga en Sevilla).

Traditioneel ontbijt

Als je Andalusië bezoekt, vooral tijdens dit feest, Día de Andalucía, moet je het traditionele desayuno de Analuz (Andalusisch ontbijt) proberen. Zelfgebakken warm geroosterd brood besprenkeld met het vloeibare goud van lokale olijfolie en gegarneerd met vers geraspte tomaat.

Dit vind je misschien ook leuk