Weerstand inwoners Barcelona tegen enorme ster op Sagrada Familia

door admin
Weerstand inwoners Barcelona tegen enorme ster op Sagrada Familia

De ster weegt 5,5 ton en meet 7 meter van punt tot punt en zal vanaf een hoogte van 138 meter de skyline van Barcelona sieren. Vanaf 8 december wordt de ster ook nog verlicht. Volgens de aartsbisschop Juan José Omellá vormt de ster het sluitstuk van de afronding van de bouw van de toren gewijd aan de Maagd Maria en hij omschreef deze als “een historisch moment na een jaar van duisternis en onvermoeibare strijd”. Het ontwerp en de bouw ervan kostte 1,5 miljoen euro. 

Naar de opening van de toren is door de stichting en de gemeente lang uitgekeken. Men hoopt dat dit event weer meer bezoekers zal trekken naar de Sagrada Familia en dus inkomsten zal genereren. Waar de basiliek voor de coronapandemie circa 60.000 bezoekers per dag trok, is dat aantal tijdens de pandemie flink gereduceerd, met alle financiële gevolgen van dien. Tot september vormde het aantal bezoekers 30 procent van dat in 2019. In oktober nam het iets toe tot 40 procent. 

“Esthetisch verschrikkelijk”

Bewonersverenigingen vinden dat de religieuze stichting hen opnieuw hooghartig behandelt met deze nieuwe toevoeging aan de skyline van de Catalaanse hoofdstad. Ze omschrijven de ster als ‘esthetisch verschrikkelijk’. 

Bouw pergola

De ster is echter niet hun grootste zorg. El País schrijft dat ze vrezen dat de stichting haar plan om een enorme overhang te bouwen op 25 meter hoogte aan de Gloria gevel. Het wordt een soort pergola van 50 meter lang die tot aan de stoep zal komen. Deze uitbreiding heeft invloed op circa 1.000 families en bedrijven in de omgeving en tientallen huizen moeten ervoor worden gesloopt. Ze overwegen juridische stappen te zetten. Ondanks dat de plannen hen direct raken, beschuldigen ze de gemeente en de stichting ervan – op één bijeenkomst na – nooit met hen te hebben overlegd. 

Eerder deze maand riep de bewonersvereniging op om alle werkzaamheden op de site stop te zetten totdat toekomstige bouwplannen waren uitgewerkt in de tripartiete bijeenkomst tussen bewoners, de stichting en de gemeenteraad. 

Tegenstanders van het plan beweren dat de trap na zijn dood door de discipelen van Gaudí is ontworpen en geen deel uitmaakte van de oorspronkelijke plannen van de architect die bij het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog door anarchisten werden vernietigd.

Synoniem voor onafgemaakte zaken

Sinds het werk 139 jaar geleden begon, is de Sagrada Família een synoniem geworden voor onafgemaakte zaken. Als einddatum was 2026 gesteld, maar daarin is door de pandemie vertraging gekomen. Een nieuwe datum is nog niet genoemd. 

Dit vind je misschien ook leuk