Welk Spaans monument kiezen Spanjaarden als decor voor nieuwe Disney film?

door admin
Welk Spaans monument kiezen Spanjaarden als decor voor nieuwe Disney film?

Door de lange en bewogen geschiedenis van Spanje ligt het land bezaaid met kastelen, kathedralen, kerken en andere monumentale gebouwen die tot de verbeelding spreken. Daarnaast vormen talloze historische stads- en dorpskernen zelfs anno 2023 nog levende middeleeuwse of zelfs Romeinse en Moorse decors waar de tijd nog nauwelijks vat op heeft gehad. Uit de enquête blijkt dat het publiek graag een van de volgende drie Spaanse monumenten als decor zou zien in een volgende animatiefilm van Disney.

Het Alhambra in Granada

Met maar liefst 29% van de stemmen, staat dit Moorse gebouwencomplex dat op een heuvel het oude centrum van de Andalusische stad domineert bovenaan de lijst. Het Alhambra, erkend als UNESCO Werelderfgoed en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Spanje, wordt door veel mensen gezien als het perfecte decor voor een Disney-verhaal.

Met zijn geheime gangen, defensieve torens en elegante zalen zoals de Mexuar en Comares, fraaie binnenplaatsen, zoals de Patio de Los Leones zou het een sprookjesachtige setting kunnen bieden voor elke fantasierijke vertelling.

La Sagrada Familia in Barcelona

Dit wereldberoemde monument krijgt 19% van de stemmen. De basiliek ontworpen door Antoni Gaudi staat bekend om zijn unieke architectuur. Die vormt een mengeling van modernisme, gotiek en art nouveau. Het bouwwerk biedt eindeloze mogelijkheden voor filmscènes dankzij de gedetailleerde façades met prachtige sculpturen en ingewikkelde details en hoge torens. Vanwege de veranderende lichtinval door de gebrandschilderde ramen vallen door de dag heen steeds andere details op. 

Lees ook: Dit zijn de tien meest bezochte monumenten in Spanje

Kathedraal van Sevilla

Met 9% van de stemmen is deze gotische kathedraal de derde op de lijst. De kathedraal, een van de grootste gotische bouwwerken in Europa, heeft de perfecte sfeer om unieke karakters en verhalen tot leven te brengen, mede dankzij geheime deuren die verschillende kapellen met elkaar verbinden en de indrukwekkende Giralda toren vanwaar het uitzicht over de mooie Andalusische stad geweldig is.

Spanje in eerdere Disney producties

Het zou niet voor het eerst zijn dat Spaanse locaties zijn gebruikt of als inspiratie hebben gediend voor Disney producties. Het Alcázar in Segovia was het toneel voor de klassieke film ‘Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen’, en de Plaza de España in Sevilla verscheen in ‘Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’.

Disney’s 100e verjaardag

Ter gelegenheid van het honderdjarige bestaan komt Disney met tal van premières en heruitgaven. Nieuwe merchandise en speciale 100-jaarboxen met de meest succesvolle titels worden gelanceerd. Bovendien worden geheimen en curiosa onthuld die een eeuw lang vertrouwelijk waren.

Uit hetzelfde onderzoek komen ook andere curiosa aan het licht. Hieronder welke Disney-scènes Spanjaarden kiezen als hun favoriet. Hieronder uit de film Lady and the Tramp, wanneer Lady en Gulf het bord spaghetti delen (22%); wanneer de dwergen uit Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen (18%) rondlopen terwijl ze “Ay ho” zingen; de scène met Peter Pan, Tinker Bell en de kinderen die rond de Londense Big Ben Tower vliegen in Peter Pan (17%); en de vliegende tapijtvlucht met Aladdin en Jasmine in Aladdin (15%).

Lees ook: Het Alhambra krijgt digitale tweeling met behulp van kunstmatige intelligentie

Dit vind je misschien ook leuk