De Spaanse woningmarkt blijft aantrekkelijk voor buitenlandse kopers. In de tweede helft van 2024 steeg het aantal aankopen door buitenlanders met 10,3% tot een totaal van 69.690. Vooral Britten, Duitsers, Fransen en Amerikanen investeren massaal in Spaans vastgoed, elk met hun eigen voorkeur voor regio’s.
Liefst 58,1% van de woningtransacties in Spanje door buitenlandse kopers werd gedaan door residenten, een stijging van 11,8% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Niet-residenten waren goed voor de resterende 41,9%, waarbij zij een duidelijke ommekeer lieten zien: na een daling van 1,4% in het eerste halfjaar groeide hun aandeel in de tweede helft van het jaar met 8,2%.
Britten domineren in het zuiden
Volgens het Centro de Información Estadística del Notariado (het statistiekbureau van de Spaanse notarissen) werden in heel 2024 maar liefst 139.102 woningen door buitenlanders gekocht. De Britten blijven de koplopers. Tussen juli en december 2024 kochten zij 3.681 woningen, met name in Murcia en Andalusië. Daar zijn zij respectievelijk goed voor 31% en 18% van de aankopen door niet-residenten. Ook in de regio Valencia zijn veel Britten actief, al is de markt daar diverser met ook sterke aanwezigheid van Belgen en Nederlanders.
Voorkeur van Belgen gaat uit naar Costa Blanca
Belgen kochten in 2024 gemiddeld 12,45 woningen per dag in Spanje, wat neerkomt op meer dan 4.500 woningen op jaarbasis. Dat is weliswaar een lichte daling van 2,1% ten opzichte van het jaar ervoor, maar hun interesse blijft groot. Vooral de Costa Blanca is populair, mede dankzij het milde klimaat, de goede bereikbaarheid via de luchthavens van Alicante en Murcia, en de relatief betaalbare prijzen in vergelijking met andere Europese kustregio’s. In de regio Valencia behoren de Belgen tot de top vijf van buitenlandse kopers. In de provincie Alicante waren zij in 2024 goed voor 7,3% van alle buitenlandse aankopen.
Nederlanders actief in kustgebieden
Ook Nederlanders zijn actief op de Spaanse woningmarkt, met een duidelijke voorkeur voor de kust. In 2024 waren zij het vaakst vertegenwoordigd in de provincies Alicante, Málaga en Girona. In Alicante vertegenwoordigden zij 4,6% van de aankopen door buitenlanders. Opvallend is dat Nederlanders volgens cijfers van EpData gemiddeld meer per vierkante meter betaalden dan veel andere Europese kopers. De prijs lag in 2024 rond de 2.600 euro per m², gebaseerd op de meest recente beschikbare data voor niet-residenten.
Duitsers trekken naar de eilanden
Van alle buitenlandse kopers in Spanje geven de Duitsers vooral de voorkeur aan de Balearen en de Canarische Eilanden. In beide regio’s waren zij in de tweede helft van 2024 verantwoordelijk voor meer dan de helft van de aankopen door niet-residenten. Op de voet gevolgd door de Britten, al is hun aandeel daar een stuk kleiner (11% en 9%).
Fransen en Amerikanen kiezen het noorden
In het noorden van Spanje voeren de Fransen de lijst aan. In regio’s als Catalonië, Navarra, Cantabrië en Castilla y León vertegenwoordigen zij tussen de 20% en 33% van de buitenlandse aankopen. De nabijheid van de Franse grens speelt hierbij een belangrijke rol. Amerikanen vallen op in Galicië, Asturië en Baskenland. Ze behoren, samen met Venezolanen en Colombianen, tot de kopers die de hoogste prijzen betalen: gemiddeld 3.878 euro per m².
Chinese en Poolse kopers in opkomst
In Madrid springen vooral Chinese en Amerikaanse investeerders eruit, met respectievelijk 18% en 10% van de aankopen. Chinesen zijn ook landelijk gezien steeds zichtbaarder op de woningmarkt. Dat geldt ook voor Polen, die samen met Chinezen tot de snelst groeiende groepen behoren in 2024.
Residenten: vooral Marokkanen en Roemenen
Hoewel het buitenlanders zijn die niet in Spanje wonen die de hoogste prijzen betalen (gemiddeld 3.063 euro per m²), zijn het de residenten die het meeste kopen. Marokkanen en Roemenen zijn de belangrijkste groepen onder de buitenlandse inwoners: zij waren goed voor respectievelijk 12% en 10% van de aankopen door residenten. Ze kopen vooral in regio’s als Andalusië, Valencia en Catalonië.
Uitzonderingen onder buitenlandse kopers in Spanje
In regio’s als Galicië, Madrid en de eilanden domineren andere nationaliteiten. Portugezen, Venezolanen, Chinezen en Italianen nemen hier een belangrijk aandeel in. Een opvallende ontwikkeling is de toename van Oekraïense kopers sinds het begin van de oorlog. In Asturias vormen zij inmiddels de tweede grootste groep onder de buitenlandse residenten.
Lees ook: Rijke buitenlanders richten hun blik op Noord-Spanje