Wereldboekendag op 23 april gevierd dankzij Spanje

door admin
Wereldboekendag

Wereldboekendag wordt elk jaar in meer dan 100 landen gevierd op 23 april. Deze dag is een rood gemarkeerde datum op de kalender voor elke literatuurliefhebber. Het doel van deze dag is het bevorderen van het lezen, het beschermen van auteursrechten en het zichtbaar maken van de uitgeefindustrie.

De viering van de literatuur op deze datum heeft een Spaanse oorsprong. 23 april valt samen met de Dag van Sint Joris of Sant Jordi. Die wordt met name in de Spaanse regio’s Aragón en Catalonië gevierd omdat Sint Joris daar de beschermheilige is.

Oorsprong van Wereldboekendag

Aangenomen wordt dat op 23 april 1616 zowel Miguel de Cervantes als William Shakespeare overleden. Hoewel de exacte sterfdatum van beiden auteurs officieel niet bevestigd is. Cervantes zou mogelijk een dag eerder zijn overleden, op 22 april. De eerste Internationale Dag van het Boek werd echter gevierd op 7 oktober 1926. Dit was het idee van de Catalaanse schrijver Vicente Clavel Andrés. De dag was oorspronkelijk bedoeld om de geboortedag van Cervantes te herdenken. Na enige onzekerheid over de juiste datum en vanwege de wens om de dag te vieren met beter weer, werd in 1930 besloten om deze dag te verplaatsen naar 23 april, welke samenviel met Sant Jordi.

Waarom Wereldboekendag?

In 1995 keurde UNESCO het feest officieel goed, na een voorstel van de Internationale Uitgevers Unie. Het voornaamste doel is het ondersteunen van creativiteit, diversiteit en gelijke toegang tot kennis.

Hoe wordt deze dag gevierd?

De viering van Wereldboekendag varieert per locatie. Het meest bekend zijn misschien wel de beelden van de Ramblas in Barcelona, die gevuld zijn met kraampjes die boeken en rozen verkopen voor Sant Jordi. Daarnaast worden er ontmoetingen met auteurs, boeksigneersessies, lezingen en poëzievoordrachten georganiseerd. In Spanje wordt Wereldboekendag vooral gebruikt om de auteur van Don Quichot – Miguel Cervantes – te eren met de uitreiking van een prijs die zijn naam draagt. In Madrid blijven gewoonlijk 100 boekhandels tot middernacht geopend. Eromheen wordt een speciaal cultureel programma georganiseerd. Bovendien krijgt iedereen die op die dag een boek koopt 10% korting.

Tip: geef op Wereldboekendag een vriend, je kind of familielid een boek cadeau! Veel leesplezier!

Lees ook: Spaanse schrijfster Almudena Grandes over het huidige Spanje

Dit vind je misschien ook leuk