Werkloosheidskaart van Spanje gaat viraal

door admin
Werkloosheidskaart van Spanje gaat viraal

Om inzicht te krijgen in de Spaanse werkloosheid in verschillende provincies of gemeentes, kijk je op de de site Mapadelparo.com. De invulling van de kaart is gebaseerd op gegevens van het Spaanse bureau voor de statistiek als op die van de arbeidsbureaus van de overheid. Dat wil zeggen, zowel de geregistreerde werkloosheid is erin verwerkt als de werkloosheidscijfers op basis van de EPA (driemaandelijkse enquete onder de beroepsbevolking). Doorgaans verschillen de resultaten van de twee omdat bij de enquete ook mensen meetellen als werkloos die zich niet meer als zodanig hebben ingeschreven bij de kantoren van de overheid.

Kijkend naar de kaarten wordt wel duidelijk dat het niet best is in Spanje op werkvlak. Hoe roder de kleur, hoe hoger de werkloosheid. Er zijn maar weinig witte vakjes (werkloosheid onder de 10 procent). En dan is het ook nog zo dat het merendeel van de witte vakjes rurale gebieden betreffen waar maar weinig mensen uit de actieve beroepsbevolking wonen. Geen enkele provincie heeft minder dan 10 procent werkloosheid en in Córdoba loopt de werkloosheid zelfs op tot meer dan 37 procent.

Het laagste werkloosheidspercentage is te vinden in de Baskische provincie Gipuzkoa (hier ligt ook San Sebastian) met 12,8 procent werklozen. De grootste steden ontlopen elkaar niet veel en in Madrid en Barcelona is respectievelijk 21,03 procent en 21,74 procent werkloos. 

Dit vind je misschien ook leuk