De visserij in Spanje staat onder groot druk en voor liefhebbers van verse garnalen en vis van de Spaanse kust dreigt er slecht nieuws. Als het voorstel van de Europese Commissie doorgaat, kunnen deze producten binnenkort onbetaalbaar of zelfs onvindbaar worden. De oorzaak? Een drastische beperking van het aantal visdagen voor de Spaanse vissersvloot in de Middellandse Zee.
De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om het aantal visdagen met sleepnetvloten drastisch te verminderen. Deze week bespreekt de Raad van Ministers voor Visserij het voorstel uit Brussel. De EU heeft een vermindering van het aantal visdagen van 130 naar 27 per jaar voorgesteld. Voor Spanje betekent dat een afname van 79 procent van de toegestane visserij-activiteiten.
Het zou de nekslag zijn voor de Spaanse vissersvloot, aangezien het voor vissers niet rendabel is om slechts één dag per twee weken uit te varen. Als het voorstel uit Brussel doorgaat, heeft dat grote gevolgen voor de visserijsector in Spanje, waar 556 schepen en zo’n 17.000 banen (directe en indirecte) mee gemoeid zijn.
EU wil met voorstel visstand in de Middellandse Zee beschermen
De Europese Commissie komt met het voorstel voor deze nieuwe maatregel na jaren van wetenschappelijk onderzoek, waarbij de focus ligt op het beschermen van de visstand door het drastisch beperken van de vangsten. Volgens de vissers zelf hebben ze de afgelopen jaren echter aanzienlijke inspanningen geleverd om de visgronden te beschermen. Dankzij deze beheersmaatregelen is de heropleving van de inheemse vispopulaties zelfs realiteit geworden. Juist de vissers zelf hebben het grootste belang bij het behoud van een gezonde visstand. Het uitputten van de natuurlijke hulpbronnen zou het einde van hun vissersbestaan betekenen.
Niet-EU-vloten mogen zonder beperkingen blijven vissen
In tegenstelling tot de beperkingen voor de Europese vissers, heeft de Commissie geen maatregelen getroffen voor de niet-EU-vloten, die kunnen blijven vissen in de Middellandse Zee, zonder enige beperking. Het is een voor de leek onbegrijpelijke keuze: vissers van buiten de EU kunnen door blijven vissen en die vis vervolgens verkopen aan Europese markten, ondanks dat dit product theoretisch door de EU beschermd zou moeten zijn. De vraag is of de kwaliteitscontroles dan nog gegarandeerd kunnen worden.
Bezorgdheid over toekomst visserij voor Spanje is groot
De bezorgdheid is groot in Spanje, vooral in de regio’s die direct afhankelijk zijn van de visserij, zoals Valencia, Catalonië en de Balearen. De ministers van Landbouw en Visserij, onder leiding van Luis Planas, hebben zich al fel uitgesproken tegen de voorstellen van de Commissie. Planas heeft zelfs gezegd dat het voorstel “een voorbeeld is van wat de Europese Commissie nooit zou moeten doen als ze extremisme niet wil aanmoedigen.” De minister benadrukt dat Spanje, samen met Italië en Frankrijk, probeert om tot gemeenschappelijke oplossingen te komen om de sector levensvatbaar te houden. “De vloot heeft al grote aanpassingen doorgevoerd en we willen verder werken aan een duurzame toekomst”, aldus Planas.
Spaanse vissers gaan demonstreren in Madrid
Spaanse vissers zullen maandag hun ongenoegen over het voorstel van de EU uiten voor de delegatie van de Europese Commissie in Madrid. Daarmee willen ze hun grote bezorgdheid uiten over de toekomst voor de visserij. Ze hopen dat de regeringen van Frankrijk, Italië en Spanje zich gezamenlijk zullen verzetten tegen de plannen. De verwachting is echter dat de ontmoeting tussen de Europese ministers van Visserij in Brussel moeilijk zal zijn, vooral omdat het voorstel van de EU de doodsteek lijkt voor de Spaanse visserij en de ideeën voor oplossingen zo ver uit elkaar liggen.
Maatregelen funest voor werkgelegenheid, toerisme en lokale economie
Als de voorstellen van de Commissie doorgaan, zou het kunnen leiden tot een verwoestend domino-effect. De president van de regio Valencia, Carlos Mazón, waarschuwde dat de maatregelen in zijn regio zouden leiden tot “de ontmanteling van de visserijsector”, met een jaarlijks verlies van 85 miljoen euro en het verlies van 4.000 banen. Bovendien zouden de maatregelen indirecte banen kunnen treffen, en de impact op de lokale economieën zou enorm zijn, van de vismarkten tot het toerisme, dat afhankelijk is van de versheid van de vis.
Het gevecht gaat niet alleen om de vissers, maar ook om de gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze sector. De komende dagen zullen cruciaal zijn, aangezien de onderhandelingen in Brussel de toekomst van de Middellandse Zeevisserij bepalen. Het is duidelijk dat de uitkomst van deze gesprekken verstrekkende gevolgen zal hebben, niet alleen voor de visserij, maar ook voor de daaraan gerelateerde industrie en activiteiten.
Lees ook: Spanje pakt illegale commerciële visserij aan