Xavi Hernández kondigt vertrek aan bij FC Barcelona

door admin
Xavi Hernández

In een emotionele wending heeft Xavi Hernández, hoofdcoach van FC Barcelona, aangekondigd om de club op 30 juni te verlaten tijdens een persconferentie na de nederlaag van het team tegen Villarreal.

Deze aankondiging komt op een kritiek moment voor ‘Blaugrana’, dat te maken heeft gehad met een reeks tegenslagen. Daaronder een recente 4-1 nederlaag tegen Real Madrid in de Supercopa de España Finale. Daarbij werd het team vroegtijdig uitgeschakeld in de Copa del Rey kwartfinales met een 4-2 verlies tegen Athletic Club.

Een oplossing, geen probleem

Xavi Hernández, een legende van Barcelona zowel op als buiten het veld, deelde direct na de wedstrijd zijn besluit met Club President Joan Laporta, sportief vicepresident Rafa Yuest en Directeur van Voetbal Deco. Hij verklaarde dat zijn vertrek per 30 juni aanstaande een proactieve stap is om een “oplossing voor Barça” te zijn in plaats van een probleem.

Daarbij benadrukte hij zijn liefde voor de club en de wens om positief bij te dragen, net zoals hij deed tijdens zijn glansrijke spelerscarrière. Tijdens de persconferentie legde Xavi uit al enkele dagen met deze beslissing rond te lopen en dat hij geloofde dat dit het geschikte moment was om deze openbaar te maken. Met het grootste deel van zijn carrière als speler bij Barcelona, bezit Xavi een ongeëvenaard begrip van de club en is hij van mening dat een koerswijziging nodig is voor haar toekomstige succes.

Een definitieve beslissing

De coach gaf aan met zijn vertrek de spanning binnen het team te willen verminderen. Bovendien wil hij het team ruimte bieden voor een verandering in de dynamiek. Ondanks de aankondiging verzekerde Xavi fans en de club dat hij zich de komende vier maanden van het seizoen volledig zal inzetten. Zijn doel zal zijn zilver te veroveren, alsook een push voor de titel van La Liga. Hij benadrukte echter dat zelfs als het team succes boekt, de beslissing om te vertrekken definitief blijft.

FC Barcelona staat momenteel op de 3e plaats in La Liga met 44 punten. Het moet nog Girona op de 2e plaats (52 punten) boven zich dulden. Koploper Real Madrid heeft 54 punten. Recente VAR-controverses ten gunste van Real Madrid hebben de uitdagingen voor Barcelona vergroot. Bovendien heeft het team slechts drie van zijn laatste vijf La Liga-wedstrijden gewonnen.

Xavi’s ongeëvenaarde invloed

Terugkijkend op Xavi’s uitgebreide carrière, zowel als speler en als coach, is zijn invloed op en buiten het veld enorm geweest. Als speler speelde hij een cruciale rol in het gouden tijdperk van Barcelona. Dat leidde tot talrijke nationale en internationale triomfen. Nu, als coach, probeerde hij dezelfde waarden en successen over te brengen.

Vooruitkijkend blijft FC Barcelona in de race in de UEFA Champions League. Het leidt Groep H op basis van doelsaldo. Het team zal Napoli ontmoeten in de achtste finales, met de eerste wedstrijd gepland op 21 februari. De tweede wedstrijd volgt op 12 maart. Ondanks de uitdagingen blijft Xavi’s nalatenschap bij Barcelona intact. Niettemin, markeert zijn vertrek een significant moment in de geschiedenis van de club.

Lees ook: Spaanse scheids deelt ook in La Liga royaal gele kaarten uit

Dit vind je misschien ook leuk