De verlaging van de overdrachtsbelasting blijft van kracht in Andalusië

door admin
De verlaging van de overdrachtsbelasting blijft van kracht in Andalusië

Het gaat om een verlaging van de overdrachtsbelasting (Impuesto de Transmisiones Patrimoniales of ITP) en de belasting op gedocumenteerde rechtshandelingen (Impuesto de Actos Jurídicos Documentados of AJD). Beide verlagingen golden aanvankelijk voor de periode van 28 april 2021 tot en met 31 december 2021.

Vóór de invoering van deze maatregel, hing het bedrag dat je aan overdrachtsbelasting moest betalen af van de waarde van de onroerende zaak. Om de aan- en verkoop van woningen te bevorderen, besloot de regering het tarief echter te verlagen naar 7%, hetgeen betekende dat je bij de aankoop van een woning altijd 7% ITP moest betalen, ongeacht de hoogte van de aankoopprijs.

De belasting op gedocumenteerde rechtshandelingen (AJD) werd gedurende de genoemde periode verlaagd van 1,5% naar 1,2%.

In november 2021 is er een nieuwe wet in werking getreden waarbij de regering van Andalusië voor de overdracht van onroerende zaken en de vestiging van zakelijke rechten op deze onroerende zaken ook na december 2021 het verlaagde tarief van 7% zal blijven hanteren. Ook voor de AJD blijft het tarief van 1,2% gelden.

Ook worden er in de volgende gevallen verlaagde tarieven toegepast:

Het verlaagde tarief van 6% voor de aankoop van woningen die maximaal € 150.000, – bedragen en voor woningen van maximaal € 250.000, – die door personen met een handicap worden aangekocht. Wat betreft de AJD, wordt op de akten die de bovengenoemde aankopen documenteren een verlaagd tarief van 1% toegepast.

Er wordt een verlaagd tarief van 3,5% toegepast wanneer de koper slachtoffer is van huiselijk geweld. Wat betreft de AJD, wordt op de akten die de bovengenoemde aankopen documenteren een verlaagd tarief van 1% toegepast.

Ook worden er nieuwe verlaagde tarieven gehanteerd om de aankoop te bevorderen van woningen die als hoofdverblijf worden gebruikt in gemeenten met ontvolkingsproblemen.

Een en ander geldt alleen als de aankoop van deze woningen niet door een natuurlijke of rechtspersoon wordt verricht die een bedrijfsactiviteit binnen de vastgoedsector uitoefent. Als dat namelijk wel het geval is, dan bedraagt het belastingtarief, mits aan bepaalde specifieke voorwaarden is voldaan, 2%.

Als je dus van plan bent om een woning in Andalusië te kopen en ervan uitging dat de verlaging van de overdrachtsbelasting in 2022 niet langer van toepassing zou zijn of dat je juist een woning wilt kopen om van de korting gebruik te maken, dat is dit het juiste moment! Bij OTIS Advocaten zijn wij op de hoogte van de huidige wetgeving en zijn wij graag bereid je te helpen en je in detail uit te leggen hoe het aankoopproces in Spanje werkt.

Dit vind je misschien ook leuk