Wanneer bent u fiscaal resident in Spanje

door admin
Wanneer bent u fiscaal resident in Spanje

Veel mensen wonen binnen één fiscale periode (een compleet kalenderjaar) niet alleen in Spanje, maar deels ook in een ander land. Bovendien kunnen ze eigenaar zijn van één of meerdere eigendommen in één of meerdere landen.

Om de zaken belastingtechnisch goed te regelen is het derhalve van cruciaal belang om te bepalen in welk land u als fiscaal resident wordt beschouwd. De Spaanse Belastingwet zegt hierover het volgende:

Een persoon wordt als fiscaal resident in Spanje beschouwd, zodra aan één of meer van de volgende omstandigheden wordt voldaan.

  1. De persoon verblijft meer dan 183 dagen per kalenderjaar op Spaans grondgebied. Sporadische afwezigheid is van dit aantal dagen niet aftrekbaar, tenzij de persoon zijn fiscale residentie in het buitenland kan bewijzen. Wordt het betreffende andere land beschouwd als ‘Off-shore’, dan zal de Spaanse belastingdienst een bewijs van permanentie voor meer dan 183 dagen kunnen eisen.
  2. Spanje is het belangrijkste centrum van úw activiteiten of economische belang, direct of indirect.
  3. De echtgenoot, niet juridisch gescheiden, is samen met eventuele minderjarige kinderen, woonachtig in Spanje.

Als aan geen enkele van de drie bovengenoemde eisen wordt voldaan, wordt een persoon als niet-resident in Spanje beschouwd.

Voor meer informatie of vragen met betrekking tot belastingen in Spanje, Spaans erfrecht of een specifieke juridische kwestie kunt u terecht bij Arcos & Lamers Asociados.

Dit vind je misschien ook leuk