Zeiljacht gezonken na orka-aanval in Straat van Gibraltar

door admin
Zeiljacht gezonken na orka-aanval in Straat van Gibraltar

In een nieuw drama op zee in de Straat van Gibraltar heeft een groep orka's een zeiljacht tot zinken gebracht.

Dit gebeurde op 31 oktober tijdens een reddingsoperatie waarbij wel alle opvarenden veilig zijn gesteld. De Poolse reisorganisatie Morskie Mile, bekend om haar toeristische zeilroutes, deelde via sociale media mee dat hun zeilschip Grazie Mamma II 45 minuten lang door een groep orka’s werd belaagd. De aanval veroorzaakte ernstige schade en lekkages aan het roer van het schip.

Lees ook: Nieuw incident met orka’s in Spanje en schip onder Nederlandse vlag

Reddingspogingen falen

Ondanks heldhaftige pogingen van de kapitein, bemanning en reddingsteams, waaronder lokale sleepboten en de Marokkaanse marine, zonk het schip nabij de ingang van de haven van Tanger Med. De bemanning is inmiddels veilig terug in Spanje.

Zoektocht naar verklaringen

Sinds juli 2020 vinden er in de Straat van Gibraltar en in Galicië aanvallen van orka’s op zeilboten plaats. Experts en onderzoekers zijn nog steeds op zoek naar een verklaring voor dit gedrag van de walvisachtigen in deze wateren.

Preventieve maatregelen

De organisatie Circe, die zich bezighoudt met het behoud en onderzoek van zeezoogdieren, werkt samen met het ministerie voor de Ecologische Transitie aan het markeren van de orka’s. Met deze maatregel hoopt men de bewegingen van de dieren te volgen en zeilers te waarschuwen om deze gebieden te vermijden.

Hoewel eerdere aanvallen slechts kleine schade veroorzaakten en schepen naar havens teruggesleept moesten worden, is dit het eerste gemelde geval waarbij een zeiljacht volledig is gezonken door orka’s in de Straat van Gibraltar.

Lees ook: Orka’s vallen bij Gibraltar twee zeilboten aan tijdens de Ocean Race

Dit vind je misschien ook leuk