Zomerse hitte en tropische nachten terug in deel Spanje

door admin
zomerse hitte

Terwijl het in Catalonië nog tot vrijdagavond en de Atlantische noordkust van Spanje ook tot de dagen erna blijft regenen, is in andere delen van Spanje een verhoogde atmosferische stabiliteit merkbaar. De DANA die in die gebieden actief was trekt langzaam weg en maakt plaats voor een radicale weersverandering.

Vrijdag begint de temperatuur al aanmerkelijk te stijgen tot boven de 30ºC en in sommige gebieden in het zuiden van het land zelfs tot boven de 35ºC. Met deze stijging liggen de temperaturen tussen 3 en 7 graden boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Het Spaanse weeragentschap AEMET omschrijft de temperaturen in het weekend als ‘gebruikelijk voor het einde van de maand juni’. Vanaf vrijdag zullen ze zeker tot zondag stijgen. De provinciehoofdsteden met de hoogste temperaturen van Spanje zullen Sevilla en Cordoba met 34ºC zijn op zaterdag en Cordoba met 36ºC op zondag. Verder wordt het warmer dan 34ºC in het lager gelegen binnenland van Andalusië en Extremadura.

Koeler door wind van zee

Aan het andere uiterste zullen steden zijn zoals Vitoria, Pamplona Valencia en Barcelona waar het kwik blijft hangen rond 20 tot 22ºC als gevolg van koelere wind afkomstig van zee. Op donderdag wordt het in A Coruña, Burgos, Lugo, Oviedo, San Sebastian, Santander en Vitoria niet warmer dan 17ºC.De meest opvallende temperatuurstijging tegen het weekend ten opzichte van de afgelopen dagen zal te zien zijn in Galicië en Cantabrië in Noordwest-Spanje.

Eerste tropische nachten

Het weekend zal dus overwegend zonnig zijn op een kleine regenbui hier en daar in het noorden van het land. Meteorologen spreken van een ‘veranillo’ (een zomertje) gedurende enkele dagen, zeker tot en met maandag, met de hoogste temperaturen voor het zuiden. AEMET kondigt ook de eerste tropische nacht aan op zondag in Malaga, Santa Cruz op Tenerife en ook in de rivierdalen in het binnenland van Andalusië. Het kwik komt daar ’s nachts niet lager dan 20 graden.

Weersbureau Meteored ziet ook de mogelijkheid dat er een zwakke ‘calima’ optreed, een episode van woestijnstof in de lucht, bij de Alborán zee die zich zal ontwikkelen vanaf het oosten van Andalusië richting de verdere oostkust en de Balearen gedurende het weekend.

Tweede helft volgende week weer koeler

De verwachting is dat het ook op dinsdag nog warm zal zijn met nauwelijks regen in het hele land. De nachten zijn tropisch in grote delen van de zuidelijke helft van Spanje en het kan tot 34 graden worden op punten in het noordoosten van het land, de noordelijke hoogvlakte en grote delen van het midden en zuiden van het land. Vanaf woensdag zullen de temperaturen weer gaan dalen als gevolg van een toename van de atmosferische instabiliteit met regenbuien, onweersbuien in de noordelijke helft van het land.

Lees ook: AEMET waarschuwt: Zomer in Spanje weer warmer en droger dan normaal

Dit vind je misschien ook leuk