Aantal coronabesmettingen schiet omhoog in het noorden van Spanje

door admin
Aantal coronabesmettingen schiet omhoog in het noorden van Spanje

Niemand durft het nog de vierde golf te noemen, maar de curven stijgen weer dagelijks; vooral in een aantal deelgemeenschappen ten noorden van la Meseta Central. 

Einde neerwaartse trend

Deze week liet voor het eerst, na weken met een neerwaartse trend, weer een stijging van het aantal besmettingen zien. Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid publiceert sinds juli in het weekend geen gegevens meer over de epidemie – hoewel verscheidene autonome gemeenschappen dat wel doen – wat betekent dat de ‘epidemiologische’ week duurt van maandag tot en met vrijdag.

Concrete stijging

Concreet is het aantal besmettingen de afgelopen twee ‘epidemiologische’ weken) met gemiddeld 7,8% gestegen, hoewel er grote verschillen waren tussen de autonome regio’s. Navarra (+42,34%) en La Rioja (+27,55%) lieten de grootste stijgingen zien, maar ook in Baskenland (+14%), Extremadura (+12,3%), Cantabrië (+12,2%), Catalonië (+12%), Castilla-La Mancha (+10,8%), Balearen (+10,4%) en Madrid (+10,4%) ging het aantal besmettingen omhoog.

In Castilla y León (6,1%), Asturië (4,3%), Andalusië (1,7%), Canarische Eilanden (1,6%), Ceuta (1,4%) en Aragón (0,7%) steeg het aantal besmettingen ook, zij het in mindere mate. Valencia (-8,9%), Galicië (-7,3%), Melilla (-2,5%) en Murcia (-0,9%) lieten een daling in het aantal besmettingen zien.

Stagnatie al verwerkt

Uit de door ziekenhuizen aangeleverde informatie blijkt dat de stagnatie in de besmettingen -waar vorige week sprake van was- al in de cijfers is verwerkt. Afgelopen maandag zijn er slechts 162 personen minder opgenomen door Covid-19 – vorige week daalde dat aantal met 699 – en zijn 120 minder mensen opgenomen op de IC; vorige week was de daling 236.

Vertekend beeld

Door -binnen de genoemde twee weken – alleen naar de dagelijkse toename te kijken, gaan belangrijke nuances verloren. Als de 7-daagse incidentie meer dan 50% van de 14-daagse incidentie bedraagt, betekent dit dat het weer de verkeerde kant opgaat met de besmettingen. In feite is er al reden tot bezorgdheid wanneer deze indicator hoger is dan 40%.

8 autonome regio’s

Op dit moment is dat het geval bij acht autonome regio’s; dit zijn Navarra (64,6%), La Rioja (63,3%), Balearen (54,8%), Baskenland (53,9%) Cantabrië (52,9%), Castilla y León (52%), Aragon (51,8%) en de Canarische Eilanden (50,9%).

Dit vind je misschien ook leuk