Vaccinatie in Spanje – grote regionale verschillen

door admin
Vaccinatie in Spanje - grote regionale verschillen

Woensdag publiceerde het ministerie van Volksgezondheid cijfers waaruit blijkt dat in totaal 70,8% van de 80-plussers in Spanje ten minste één dosis van het Covid-19-vaccin heeft gekregen. Dit is de eerste keer dat de vaccinatiecampagne wordt uitgesplitst naar leeftijdsgroepen.

Volgens de gegevens heeft de Spaanse regering haar doel om in maart 80% van de 80-plussers te vaccineren dus gemist.

Verschillen tussen regio’s

In Spanje ligt de verantwoordelijkheid voor vaccinatie en bestrijding van het coronavirus bij de autonome regio’s. Deze benadering heeft discrepanties tot gevolg.

Andalusië heeft de beste resultaten behaald: 91% van de bevolking van 80 jaar en ouder ontving ten minste één dosis. Ondertussen vaccineerde Catalonië slechts 53,8% van deze leeftijdsgroep met minstens één injectie.

Als het tempo gedurende Semana Santa aanhoudt, zal tegen het einde van deze week 80% van de 80-plussers in Spanje zijn gevaccineerd.

Pfizer- en Moderna-vaccins 

De 80-plussers krijgen het Pfizer-BioNTech- en Moderna-vaccin. Beide vereisen twee doses voor volledige bescherming. Slechts 40,2% van de mensen van 80 jaar en ouder in Spanje heeft de twee doses gekregen.

Nogmaals, Andalusië staat bovenaan de lijst, met 58,1% van deze prioriteitsgroep volledig gevaccineerd. Baskenland, met het laagste cijfer van alle regio’s, heeft naar verhouding slechts 24% volledig gevaccineerd.

Spanje verwacht in april elke week 1,2 miljoen doses van het Pfizer-vaccin te ontvangen. Dit zou voldoende zijn om de hele groep van 80 jaar en ouder binnen twee weken volledig te vaccineren. Het zou ook betekenen dat de massale vaccinatie van de leeftijdsgroep 70-79-jarigen in het hele land half april zou kunnen beginnen.

Volgende prioriteitsgroep

Naast de leeftijdsgroep van 70-79 jaar zullen ook patiënten met medische aandoeningen die hen kwetsbaar maken voor COVID-19, het vaccin krijgen.

Er zijn ongeveer 355.000 patiënten met aandoeningen zoals transplantatie, oncologie, dialyse, HIV-infectie en primaire immuundeficiëntie.

Het plan geeft ook prioriteit aan 10.000 mensen ouder dan 40 met het syndroom van Down.

Andere groepen werden ingeënt

Het rapport van het ministerie van Volksgezondheid toont eveneens het percentage gevaccineerde andere leeftijdsgroepen. Van de 70-79-populatie heeft 3,9% ten minste één dosis gekregen. Dit is 9,2% voor de leeftijdsgroep van 60 tot 69 jaar; 11,2% voor mensen tussen 50 en 59 jaar; 10,3% voor de leeftijdsgroep van 25 tot 49 jaar en 4,7% van de groep van 18 tot 25 jaar.

Er zijn drie redenen waarom deze groepen het vaccin hebben gekregen: ze zijn inwoner van een zorgcentrum, zijn volwassene met een handicap en wonen niet in een verzorgingshuis of ze vallen onder de groep essentiële werknemers.

Dit vind je misschien ook leuk