Code rood in Spaanse ziekenhuizen

door admin
Code rood in Spaanse ziekenhuizen

Het gaat om forse capaciteitsproblemen in onder meer Madrid, Murcia, Baleares, Galicia, Aragón, Asturias, La Rioja en Castilla-La Mancha. De SEH-afdelingen kunnen vanwege capaciteitsproblemen – ruimte- en personeelsgebrek – de toestroom van patiënten niet meer aan. Soms moeten patiënten tot 4 dagen in gangen wachten om geholpen te worden. 

El Periodico de España baseert een artikel hierover op informatie van wetenschappelijke verenigingen en gezondheidsvakbonden. Die brengen in kaart hoe de situatie in deze gezondheidsdiensten wordt ervaren. In sommige autonome gemeenschappen is het aantal patiënten tot wel 33% toegenomen.

La Paz ziekenhuis in Madrid

Het grootste ziekenhuis in Madrid La Paz, staat in dit verband opnieuw in de schijnwerpers. “Er zijn geen bedden beschikbaar en de werkruimte is minimaal”, legt een woordvoerder van de vakbond voor verpleegkundigen SATSE uit aan de krant. Volgens de verpleegsters heeft “het geen zin dat het La Paz het meest geavanceerde ziekenhuis  in Spanje is als een patiënt 3 of 4 dagen op een brancard moet liggen of in een ruimte moet worden gepropt waar de verpleegkundige hem of haar nauwelijks verzorgen omdat de patiënt niet kan bewegen”.

Ook problemen in Infanta Sofia Ziekenhuis

Artsen van de eerste hulp van het Infanta Sofia ziekenhuis in San Sebastián de los Reyes (Madrid) staken. Ze hebben jarenlang gewaarschuwd voor de risico’s die gepaard gaan met de voortschrijdende verslechtering van hun dienstverlening zonder gehoord te worden. Ze zien de situatie op het gebied van de veiligheid van patiënten en de levensvatbaarheid van hun afdeling als onhoudbaar.

Staking

Daarom besloten ze tot een staking van onbepaalde duur. Niet lang daarna kregen ze 6 contracten erbij van de 15 die nodig waren en gingen ze weer aan het werk. “Ons bewust van onze verantwoordelijkheid tegenover de bevolking”. Sindsdien, ruim twee maanden later, heeft de directie van hun ziekenhuis helemaal niets gedaan. De SEH’s in dit centrum verzekeren dat vanaf 10 januari patiënten tot 3 dagen moeten wachten voordat ze behandeld kunnen worden. De spoeddienst is niet in staat om aan de enorme vraag naar zorg te voldoen. Artsen en verpleegkundigen dreigen nu opnieuw hun staking voor onbepaalde tijd te hervatten als er geen onmiddellijke actie van de overheidsadministratie komt om de gezondheid en veiligheid van patiënten en professionals te garanderen.

Soortgelijke problemen in heel Spanje

De situatie van ineenstorting betreft echter niet alleen de zorg in Madrid. De Spaanse vereniging voor spoedeisende hulp (SEMES) vroeg de regering in november om een ​​staatspact voor de volksgezondheid. De vereniging vertegentwoordigt alle specialisten in spoedeisende hulp en spoedeisende geneeskunde in Spanje inclusief artsen, verpleegkundigen en technici. Deze waarschuwde eerder ook al voor de “mogelijk verwoestende impact” van de ineenstorting van de eerstelijnszorg. 

Verschillende regionale voorzitters van SEMES hebben gegevens verstrekt. Die geven een idee van de druk waar ziekenhuizen in heel Spanje mee te maken hebben. In Murcia hebben ziekenhuizen te maken met een 10% stijging van het aantal bezoeken. Er is geen plaats meer voor alle patiënten die zorg nodig hebben. 

Op de Balearen was de toename in 2022 23%. Tot nu toe in 2023 gaat het al om een toename van 33% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens SEMES wordt een deel van die toegenomen druk veroorzaakt door patiënten met respiratoire pathologie (griep in combinatie met covid) die chronische ziekten decompenseren.

In Galicië wijst de wetenschappelijke vereniging op A Coruña. Daar worden “records gebroken en is de stijging 15% ten opzichte van 2022”. Afgelopen maandag ging het daar om 45% meer patiënten ten opzichte van de maandelijkse gegevens voor januari 2022. Liefst 70 patiënten hebben geen bed.

In La Rioja gaat het om een toename van 30% en in Andalusië – tot nu toe nog geen beeld van patiënten opgehoopt in de gangen, maar met de observatiekamers continu vol. Een toename van 25% in bezoeken aan de SEH houdt aan.

In Aragon meldt SEMES dat het grootste probleem hier is dat de SEH “nog steeds wordt opgevat als een magazijn voor patiënten”. Op dinsdag waren 76 patiënten aan het wachten op een opname op de eerste hulp. Meer dan de helft moet tussen 48 en 72 uur wachten op een kamer. Regionale managers van de vereniging schrijven het toe aan het “wanbeheer” en een toename van het aantal patiënten met ademhalingspathologie. 

In Oviedo werd op maandag 9 januari in de HUCA ook een “absoluut record van patiënten” geregistreerd volgens SEMES. Als oorzaken wijst de vereniging op “ziekenhuiscapaciteit al jaren gericht op krimp in plaats van groei; structureel steeds ouder wordende hulpdiensten; slechte aanpassing aan de behoeften van de huidige bevolking; gebrek aan professionals -artsen en verpleegkundigen-, waardoor de productiecapaciteit afneemt…”.

Samenloop van omstandigheden verergert het effect

In dezelfde lijn heeft het CSIF op woensdag de aandacht gevestigd op een situatie die tot gevolg heeft dat er nog meer patiënten komen. “De samenkomst van de temperatuurdaling, de hoge incidentie van respiratoire virussen, griep en covid, het tekort aan personeel en de ontmanteling van de eerstelijnszorg heeft de noodsituaties in ziekenhuizen in heel Spanje in een extreme situatie gebracht.”

Dit vind je misschien ook leuk