Warmere lente verwacht in heel Spanje

door admin
Warmere lente verwacht in heel Spanje

Deze voorspellingen volgen op een winter van grote extremen. Volgens Beatriz Hervella, woordvoerder van Aemet, is het meest waarschijnlijke scenario dat Spanje te wachten staat dat ‘de gemiddelde temperatuur in april, mei en juni minstens 0,5 graden boven normaal is’ op het schiereiland en de Balearen.

Op een persconferentie over de voorspellingen voor de lente en evaluatie van de winter benadrukte de woordvoerder van Aemet ook dat modellen aangeven dat er minder regen zal vallen en het droger dan normaal wordt in het noordwesten van het land.

Winter

De afgelopen winter blijkt de zesde warmste en meest regenachtige winter van deze eeuw te zijn geweest. Opvallend hierin waren de 8 zware stormen die over delen van het land trokken in december, januari en februari. De storm Filomena bracht extreem zware en ongebruikelijke sneeuwval met zich mee. Ook zijn er veel dagen geweest met stof in de lucht.

Volgens de Aemet-woordvoerder was het ook een winter met ‘grote weersveranderingen in korte tijd’ gaande van ijskoude dagen tot dagen waarop hitterecords verbroken werden. Zo waren er in januari twee koudegolven, waarvan er één, na de historische sneeuwval van de storm Filomena, acht dagen duurde (11-18 januari), met temperatuurrecords van zelfs lager dan 25 graden onder nul. 

Dit was de op een na belangrijkste koudegolf van de 21e eeuw in duur en intensiteit, na de kougolf in december 2001, die van de eerste helft van januari 2021 de op een na koudste in de serie (1961) maakte.

Na deze kou was de tweede helft van de maand “de warmste sinds 1961, gelijk met 1966”, aldus de woordvoerder. In deze periode werden weer talloze warmterecords verbroken. Alicante bereikte het hoogste maximum dat in een januarimaand werd geregistreerd met 29,8 graden.

Merkwaardig bracht de afgelopen winter drie warmterecords voor de hoogste maximumtemperatuur (Alicante, Ibiza en Tortosa); een record voor de laagste maximumtemperatuur (Torrejón-Madrid); een record voor de hoogste minimumtemperatuur (Getafe-Madrid) en drie absolute records voor de minimumtemperatuur (Madrid, Teruel en Toledo).

Regenval

In termen van regenval was het de zesde regenachtigste winter van de 21e eeuw, met 218 liter per vierkante meter verzameld in heel Spanje, dat is 11 procent boven de normale waarden. Het was vochtig of erg vochtig in het noordwesten, centrale en oostelijke binnenland van het schiereiland en “extreem vochtig” bij de Cantabrische Zee. Het was daarentegen erg droog in de mediterrane delen van het schiereiland en op de Balearen, terwijl de Canarische eilanden een ‘normale winter’ beleefden.

Dit vind je misschien ook leuk