Vierde coronagolf Spanje waarschijnlijk ‘een kleintje’

door admin
Vierde coronagolf Spanje waarschijnlijk ‘een kleintje’

Simón is naast epidemioloog ook directeur van het coronacrisiscentrum in Spanje. Ondanks het feit dat het reisverbod tussen Spaanse regio’s is opgeheven en mensen tijdens de Semana Santa samenkwamen, blijft een extreme piek aan nieuwe besmettingen uit, zo schreef de Spaanse nieuwszender RTVE.es maandagavond.

Aantal positief geteste mensen stabiliseert in Spanje

Volgens de laatste cijfers, gepubliceerd door de Spaanse krant El País, worden er dagelijks nog zo’n 8.500 mensen positief getest. Dit is het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen, en vertoont de afgelopen dagen een stabiliserende lijn. De incidentie, het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners van de laatste 14 dagen, bleef maandag steken op 224.

Stabilisatie ziekenhuisopnames volgt binnen twee weken

Hoewel het aantal positief geteste personen stabiliseert, is deze curve nog niet terug te zien in het aantal ziekenhuisopnames. Deze stijgen nog altijd. De afgelopen week werden er gemiddeld 800 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis. Toch beginnen de eerste tekenen van verandering altijd bij het aantal besmettingen. Nu dat aantal stabiliseert, zal dezelfde trend over ongeveer een a twee weken terug te zien zijn in het aantal ziekenhuisopnames.

Complimenten aan Spanjaarden

Simón complimenteert voornamelijk de Spanjaarden die zich goed aan alle maatregelen tijdens de Semana Santa hebben gehouden. “Dankzij hen is de verwachte vierde golf slechts een kleintje.” Ondanks deze hoopvolle boodschap waarschuwde Simón wel dat het einde van de Staat van Alarm, nog altijd gepland op 9 mei, niet betekent dat dat ook het einde is van alle maatregelen. “Mensen moeten zich blijven houden aan de regels die ook na 9 mei zullen gelden om besmettingen te voorkomen.”

Bijna 20 procent Spanjaarden heeft eerste vaccin ontvangen

Het doel volgens Simón moet blijven om zo snel mogelijk door te gaan met vaccineren. Het effect van vaccineren is nu al terug te zien in het aantal besmettingen onder ouderen en de teruglopende sterftecijfers in verzorgingstehuizen.

Hoewel ook Spanje het verdict van het Europese Geneesmiddelenbureau over het vaccin van Janssen moet afwachten, heeft bijna 20 procent (9.441.685 mensen) van de Spanjaarden de eerste dosis gehad. 7,2 procent (3.411.914 mensen) van de Spanjaarden is inmiddels volledig gevaccineerd tegen Covid-19.

Dit vind je misschien ook leuk