Familiewet moet voor meer gelijkheid en minder armoede zorgen in Spanje

door admin
Familiewet moet voor meer gelijkheid en minder armoede zorgen in Spanje

Unidas Podemos-minister Ione Belarra van voornoemd ministerie kondigde woensdag het voorstel aan om het huidige ouderschapsverlof van 16 weken te verlengen naar 6 maanden. De nieuwe wet moet ook meer sociale zekerheid bieden aan gezinnen binnen de LGTBI-gemeenschap en de gezinnen met de laagste inkomens. 

Over het voorstel moet nog met coalitiepartner PSOE worden onderhandeld. Voor het ministerie van Sociale Rechten is het verlengde ouderschapsverlof een fundamenteel item in de begroting voor 2022. Belarra is er vooralsnog van overtuigd dat het voorgestelde verlengde zorgverlof unaniem zal worden aangenomen. 

Progressief verlofbeleid

Sinds twee jaar voert Spanje al wijzigingen door op het gebied van ouderschapsverlof. Vanaf 1 januari dit jaar mogen niet alleen moeders, maar ook vaders 16 weken volledig uitbetaald ouderschapverlof opnemen. In 2019 ging dit al van 5 naar 8 weken en in 2020 werd dit verlengd tot 12 weken. Vanaf dit jaar is dus het recht op ouderschapsverlof voor vrouwen en mannen gelijk, en mag bij de geboorte van een tweeling twee weken extra worden opgenomen. 

Algemene kinderbijslag

Een ander belangrijke wetswijziging die het ministerie van Sociale Rechten wil doorvoeren is een universele kinderbijslag voor Spaanse gezinnen. “Wij denken dat dit de enige manier is om het huidige aantal kinderen dat in armoede opgroeit in Spanje omlaag te brengen. Het verschil met de gezinstoeslagen die er nu al zijn, is dat deze premie universeel en onafhankelijk is van het gezinsinkomen. Het is een premie waar alle kinderen in ons land recht op hebben”, zei de minister.

Volgens de staatssecretaris volgt het ministerie hiermee een aanbeveling op van de Europese Commissie die ervoor pleit alle gezinnen financieel te steunen bij de opvoeding van hun kinderen. 

Nu genieten Spaanse gezinnen met kinderen alleen bepaalde belastingvoordelen, maar daarvan kunnen de gezinnen met de allerlaagste inkomens niet meeprofiteren. Tot voor kort konden deze nog een kinderbijslag aanvragen, maar die is nu opgenomen in het zogeheten minimum vitaal inkomen. Kortom: Spanje kent geen algemene kinderbijslag zoals de meeste andere EU-lidstaten deze wel kennen. 

2 miljoen kinderen groeien op in armoede

Volgens gegevens van het ministerie van Sociale Rechten investeert Spanje momenteel een procentpunt van het bruto binnenlands product minder aan gezinnen dan het Europese gemiddelde. Concreet gaat dat jaarlijks om 11 miljard euro, terwijl Spanje in Europa op nummer drie staat als het gaat om het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. Met name kinderen uit eenoudergezinnen hebben een verhoogd risico op armoede (46 procent meer). In Spanje groeien momenteel meer dan 2 miljoen kinderen op in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. 

Dit vind je misschien ook leuk