Spanje evacueert met 420 personen hoogste aantal Afghanen op één dag

door admin
Spanje evacueert met 420 personen hoogste aantal Afghanen op één dag

Minister Robles van Defensie heeft dit dinsdagochtend laten weten aan CadenaSer tijdens haar uitleg over de stand van zaken van de operatie om Afghanen te evacueren. ‘De Taliban worden steeds agressiever’ zei Robles in het programma ‘Hoy por hoy’. ‘230 personen zijn al geland in Dubai. Een ander vliegtuig zal nog eens 130 mensen meenemen naar Dubai en daar vannacht aankomen’.

De minister noemde de situatie ‘dramatisch’ en zei dat deze ‘elke dag verslechtert’. Nog steeds zijn er Afghanen die met Spanje hebben samengewerkt en dringend het land uitmoeten. De Taliban wordt agressiever en de controles zwaarder. Veel van de tolken en vertalers zijn niet alleen in Kabul maar ook in Herat. Die steden liggen op een afstand van 3 uur rijden met de auto van elkaar. ‘We halen zoveel mogelijk mensen weg’.

‘Humanitair drama’

Volgens de minister zijn er families die het vliegveld in Kabul niet kunnen bereiken, maar ook niet weten hoe ze terug naar hun huizen moeten keren. Er is sprake van avondklokken in Kabul. ‘Het humanitaire drama is zodanig groot dat we echt alles op alles zetten’, aldus de minister.

‘De prioriteitenlijst is uitgebreid naar vrouwen en kinderen. Gisteren is er een baby van 15 dagen oud aangekomen. Sommigen komen met hun bejaarde ouders. Een die niet wilde komen omdat ze haar 80-jarige moeder niet wilde verlaten, kwam uiteindelijk toch omdat har moeder mee kon gaan’.

Minister Robles: ‘De Spaanse regering is nu druk bezig om zoveel mogelijk mensen te evacueren. De VS moeten een besluit nemen of ze na augustus blijven. Ik hou er niet van om data te geven. We moeten heel voorzichtig zijn voor de veiligheid. Er is een menselijk drama en dit is een militaire operatie. Er zijn allerlei risico’s. We kunnen niet veel informatie geven omdat er een groot veiligheidsrisico is.’

Volgens de minister zullen twee van de vliegtuigen in het midden van de middag aankomen en een ander zal bij zonsopgang landen. Zolang het  kan zal Spanje mensen uit Afghanistan blijven evacueren. 

Asiel aanvragen

Spanje blijft fungeren als de toegangspoort tot Europa, en maandag arriveerde een nieuw vliegtuig op de Torrejón-basis met 260 nieuwe evacués, de meesten van hen gezinnen. Onder hen zijn 55 minderjarigen, van wie 14 baby’s, de een nog maar vijftien dagen oud en de ander een maand oud. Er zijn ook 16 ouderen. Volgens gegevens van het ministerie van Binnelandse Zaken zijn sinds afgelopen donderdag 815 Afghanen op Spaanse vluchten aangekomen van wie 354 asiel willen aanvragen in het land. 

Dit vind je misschien ook leuk